Láska k hudbě, písni, tanci i tradicím. Poslechněte si, jaký byl Slovácký rok v rozhlasovém éteru

30. prosinec 2019

Jedna z největších folklorních událostí roku 2019 a také rozhlasový cyklus, který se táhl celý rok vysíláním Českého rozhlasu Brno. Pojďte si s námi Slovácký rok připomenout v dokumentu, který připravila redaktorka Karolína Peřestá v dramaturgii Martiny Pouchlé.

Zavítáte na fašank do Strání, prožijete Velikonoce na vesnici za zvuku řehtaček a zakoledujete si s žílou, jak se na Slovácku říká pomlázce. Oslavíte svátek Letnic, budete u Horňáckého kosení, kde muži a chlapci v plátěných krojích sekají trávu od východu slunce. A zjistíte taky, jak to vypadá na hodech v Mařaticích, které jsou částí Uherského Hradiště.

Slovácký rok už dnes plyne jinak než před padesáti, sto nebo dvě stě lety, kdy byly všechny tradice opravdu živé. „Ale těší mě, že i zvyky, na které se trochu zapomnělo, chtějí lidé na mnoha místech postupně obnovovat. Nemají sice ten význam, co mívaly – ale ta současná snaha zachovat a připomínat si naše kořeny je možná ještě důležitější motivace. Co je nejdůležitější – zůstává v nás láska k hudbě a písni,“ říká o rozhlasovém cyklu jeho autorka.

Kraj kopců i rovin, slivovice i vína, tradic živých i obnovených – Slovácko. Region se rozprostírá na území Zlínska, Hradišťska, Hodonínska i Břeclavska. Spojuje tak několik výrazných subregionů. Mezi nimi Dolňácko, Horňácko, Podluží, a přechodové části jako Hanácké Slovácko, Moravské Kopanice nebo Luhačovické Zálesí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka