Kvůli novému nařízení slovenské vlády chybí v českých nemocnicích stovky zaměstnanců ze Slovenska

Přeshraniční pracovníci ze Slovenska musí nově při návratu doložit potvrzení o testu na koronavirus s negativním výsledkem, které ale nesmí být starší než 48 hodin.

Pro ty, kteří pracují v českých nemocnicích v pohraničí, je to ale nereálné. Zdravotnická zařízení kvůli tomu o část personálu dočasně přišla.

Jen na jižní Moravě se nové podmínky vztahují asi na 220 zaměstatnanců ve zdravotnictví. Třeba břeclavská nemocnice se teď musí obejít bez 60 lidí ze Slovenska.

„48 hodin je málo, protože my ty testy víme reálně do nějakých 12, nejpozději 24 hodin. Ale průšvih je v tom, že nemáme tu papírovou formu. Tu většinou máme až za těch 48 hodin,“ doplňuje ředitel břeclavské nemocnice Petr Baťka.

Problémem se zabývá i ústřední krizový štáb. Jeho šéf a ministr vnitr Jan Hamáček z ČSSD slíbil, že bude se slovenskou stranou ještě jednat. „My jsme prosili o plošnou výjimkou pro zdravotnický a sociální personál tak,  jak to máme nastaveno napříkald ve vztahu k Rakousku. Slovenská strana zatím této žádost nevyhověla, takže o tom budeme dále jednat. Nicméně je to to jediné, co můžeme dělat. Protože je to autonomní rozhodnutí slovenská strany.“

Nemocnice zatím úbytek personálu řeší organizačními změnami.

autor: hf
Spustit audio

Související