Kvůli nařízení vlády ruší představení brněnská divadla, školy výuku a kina omezují kapacitu

Od dnešní 18. hodiny vláda zakazuje velké akce nad 100 účastníků. Od zítra bude dočasně přerušena výuka na všech školách kromě mateřských. Nařídila to bezpečnostní rada státu kvůli šíření koronaviru.

Kulturní a sportovní instituce ode dneška ruší většinu svých plánovaných akcí.

Kromě národního ruší představení i Městské divadlo Brno. Vedení hodlá najít časy pro náhradní představení. „Vstupné se bude vracet až v souvislosti s tím, kdy budou známy náhradní termíny. V případě, že by se diváci nemohli zúčastnit, tak tehdy peníze vrátíme,“ říká mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Brněnské divadlo Husa na provázku nebude mít představení na velké scény, představení na té malé se odehrají, má totiž kapacitu pouze 70 diváků. Informace o případných náhradních termínech nebo vrácení vstupenek lidé najdou na internetových stránkách konkrétních divadel.

Některá kina zavedla nové pravidlo a kapacity představení omezí na maximálně 100 lidí. Konkrétně to nově platí třeba v brněnských kinech Lucerna, Art a Scala nebo v kinech v Ivančicích, Rosicích a Tišnově.

Neuskuteční se ani žádné z plánovaných koncertů v Sono centru. Organizátoři zatím jednají o náhradních termínech.

Moravská zemská knihovna v Brně je uzavřená a zrušila také všechny naplánované akce. Po dobu uzavírky není možné si objednávat knihy, elektronické zdroje jsou ale dostupné. Od středy (11. bžezna) je zavřená také ústřední Knihovna Jiřího Mahena na Kobližné ulici v Brně. Její další pobočky v městských částech ale fungují.

Výuka na školách

Mateřské školy zůstanou otevřené. Výuka se ruší na základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol. Učitelé pravděpodobně do práce půjdou – můžou například dávat dětem úkoly online, připravovat se na výuku a podobně. Na jak dlouho bude výuka takto vyřešená, není zatím jasné. Minimálně ale potrvá jak omezení výuky tak zákaz akcí nad 100 lidí následující dva týdny.

Rodiče, kteří nemají zajištěné hlídání, můžou požádat o ošetřovné. Potvrzení pro rodiče dětí do 10 let vydá škola, ne lékař. To se samozřejmě dotkne i větších zaměstnavatelů. Například Dopravní podnik města Brna má už teď několik desítek zaměstnanců, kteří zůstanou s dětmi doma. Vedení společnosti chce přesto zajistit běžný provoz.

Další omezení

Státní hrady a zámky s celoročním provozem zavírají do odvolání, dotkne se to třeba zámku v Lednici. Národní památkový ústav odložil zahájení sezony na neurčito. Omezení se podle České biskupské konference dotýká nejen bohoslužeb, ale i poutí, svateb nebo pohřbů. V případě bohoslužeb spojených s přikázáním slavit den Páně nebo sváteční den můžou farnosti bohoslužby rozdělit tak, aby nepřekročily kapacitu 100 osob.

Čtěte také

Odvolávají se také plesy. Některé taneční školy ruší závěrečná veřejná vystoupení. O posledním březnovém víkendu nebudou Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích. Stát zatím neuvažuje o tom, že by se zavřely restaurace nebo nákupní centra.

Zákaz z ministerstva

Koronavirová nákaza se v Česku začala nově šířit komunitně, proto ministerstvo k zákazu přistoupilo. Onemocněl jeden z pražských taxikářů a není u něj jasné, kde a od koho se nakazil. Stát se chce vyhnout situaci, kdy by rychle onemocnělo velké množství lidí. To se snadno stane na hromadných jednorázových akcích. Když bude nemocných přibývat postupně, zdravotníci situaci mnohem lépe zvládnou.

Pro přenos koronaviru je potřeba dostat se do kontaktu s nemocným alespoň na 15 minut na vzdálenost minimálně 150 centimetrů.

autor: ahe
Spustit audio

Související