KVÍZ: Masarykova univerzita slaví sto let fungování. Jak znáte zajímavosti z její historie i současnosti?

24. leden 2019

V den schválení zákona o zřízení druhé české univerzity, tedy 28. ledna 2019, zahájí Masarykova univerzita oslavy 100 let od svého založení, které přinesou obřady spojené s oceňováním významných osobností, kulturní i společenské akce nebo absolventské srazy.

Výročí bude během roku Brňanům i návštěvníkům města připomínat tramvaj MUNI 100 a speciální kuličky, které budou vypadávat z časostroje na náměstí Svobody. Česká pošta vydala 21. ledna také poštovní známku s motivem rektorského žezla.

"Fungování komise se může rozběhnout tehdy, když bude mít v rukou relevantní dokumenty," říká Mikuláš Bek.

„Stoleté výročí je dobrou příležitostí k přemýšlení o tom, jaké jsou základní rysy vnitřní kultury, kterou si studenti na univerzitě díky svým učitelům osvojují a odnášejí do života. Díky bytostnému spojení vzniku naší univerzity se založením demokratického československého státu si naše akademická obec od počátku zakládá na demokratických principech a přes všechen útlak a kompromisy, kterými byla v minulosti vystavena, si dodnes uchovala přesvědčení, že svoboda je nezbytnou podmínkou univerzitního života,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Vyzkoušejte si kvíz, který jsme k výročí Masarykovy univerzity přichystali.

autoři: Miloš Šenkýř , lop
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.