KVÍZ: Co všechno víte o Janu Skácelovi? Otestujte se k jeho stému výročí

6. únor 2022

Lidé ho znají, i když to možná ani netuší. Od narození básníka a literáta Jana Skácela uplyne 7. února 100 let. Vyzkoušejte si náš kvíz!

Lidé si zpívají písně s jeho texty, chodí kolem úryvků z jeho tvorby, ale i kolem originálních soch, jež ho připomínají. A stále objevují rozkošné metafory z jeho Malých recenzí na…

Milan Kundera jeho záběr vystihl slovy: „Jeho verše jsou takřka neuvěřitelným spojením největší možné prostoty s nejhlubším a zcela originálním zamyšlením.“

Sté výročí narození Jana Skácela zdůrazňují odborníci, vědci, pamětníci. Akce chystá Moravské zemské muzeum, Moravská zemská knihovna, Centrum experimentálního divadla a další instituce. V rodných Vnorovech chtějí i jeho sochu.

Jan Skácel

Jan Skácel

Jan Skácel se narodil 7. února 1922 ve Vnorovech. Po druhé světové válce vystudoval filozofii a působil v brněnských médiích včetně rozhlasu. Jeho jméno je spojené i s kulturní revue Host do domu a ROK (Revue otevřené kultury). Po roce 1969 nesměl publikovat, dílčí uvolnění nastalo až v roce 1981. Zemřel 10 dní před událostmi listopadu 1989. K jeho dílům patří básnické sbírky (Kolik příležitostí má růže, Smuténka, Dávné proso či Naděje s bukovými křídly) a další básnická díla, ale také próza a pohádky pro děti.

Pojďte si vyzkoušet i znalosti některých zdánlivých drobností z jeho života a informací o něm jako takovém. Ostatně, ne náhodou je přináší brněnský rozhlas – i v jeho budově, v té vzdálené kanceláři ve čtvrtém patře, strávil pár let působení v literární redakci.

Za správnou odpověď dostanete u každé otázky malé ocenění, zajímavost spojenou s Janem Skácelem a tématem otázky.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.