Kvítka v Brně vám zachrání skomírající pokojové rostliny

18. červenec 2018

Pokud patříte mezi ty nešťastné pěstitele, kterým pokojové květiny zásadně vždycky uhynou, máme pro vás tip. V Brně otevřelo květinářství, kde si můžete kytky nejen koupit, ale nechat je tam taky zdarma ozdravit.

Veronika Ježková a Nikol Francová, které provozují internetové květinářství Kvítka v Brně, nabízí jako jednu ze svých služeb pomoc lidem, kterým květiny doma chřadnou. Takoví pěstitelé se můžou s děvčaty na takové ozdravné kúře pro svoji rostlinu domluvit a za pár měsíců se jim vrátí kypící životem a zdravím.

U nás v rozhlase jsme to vyzkoušeli s redakčním fíkusem – jestli se ozdravení povede, to se dozvíme za tři až čtyři měsíce.

Kvítka v Brně - Veronika Ježková a Nikol Francová

Veronika s Nikol naznaly, že fíkus vypadá (i přes značně opadané listí) ještě dobře, nemá naštěstí žádné škůdce.

„To je klasický příklad špatně pěstované pokojové rostliny. Jelikož nemá rostlina žádnou drenáž, sedí přímo na vodě. Nemá tam keramzit, ani štěrk, nic co by její hlavní kořeny oddělovalo od vody, kterou tam nalejete,“ vysvětluje Francová.

Na dotaz, proč říkají květinám kvítka, odpovídají: „Jsme sestřenice a celá naše rodina tomu vždycky říkala kvítka. Navíc si v tom lidi našli dvojsmysl a oslovují nás tak.“ Kvítková pohotovost je zájemcům poskytována zadarmo, děvčata si v první fázi projektu chtějí ujasnit, na co všechno stačí a co zvládnou.

Mimo jiné upozorňují i na to, jak se s květinami mnohdy zachází a že by si zasloužily dlouhodobější péči. „Koupíte si první kvítko, které se vám líbí, dál už s ním nic neděláte. Po čase zjistíte, že vám uhnívá, nedokážete si s tím poradit, tak ho vyhodíte. Zkrátka vyhazování peněz a zbytečné produkování kvítek. Takže se snažíme fungovat tak nějak na bázi ekologie a recyklace.“

Vše, co je slow (pomalý) je iniciativou proti tomu, co je fast (rychlý). Například fast fashion, do češtiny přeloženo jako rychlá móda, je taková móda, kdy řetězce produkují stále nové kolekce oblečení a vymýšlí nové trendy, přičemž kvalita i cena produktu bývá nízká. Slow fashion naopak podporuje nákupy v second handech či oblečení z recyklovaných materiálů.

Spustit audio