Kraj se nevzdává snahy o obnovení letecké linky do Mnichova. Ve hře jsou tři zájemci

Tři letecké společnosti mají zájem o provozování letecké linky mezi Brnem a Mnichovem. Společnosti se přihlásily do třetího výběrového řízení, ve kterém kraj hledal nového dopravce. Linka přestala fungovat před rokem kvůli krachu společnosti bmi. Hejtmanství se od té doby snaží novou leteckou firmu najít.

Kterou společnost Jihomoravský kraj pro linku Brno-Mnichov vybere ještě není jasné. Problém je totiž v tom, že i když tři firmy projevily zájem, nechtějí linku provozovat v takzvaném závazku veřejné služby. Podle hejtmana Bohumila Šimka to pro firmy představuje příliš velkou administrativní zátěž. Závazek veřejné služby znamená, že si kraj objednává pravidelné spoje podobně jako třeba regionální autobusy nebo vlaky. Hejtmanství má díky tomu i větší páku na dopravce, pokud by smlouvu nedodržel. Aerolinky by ale musely kraji třeba pravidelně účtovat veškeré náklady, hejtmanství pak musí dokumenty dokládat i Evropské unii.

Kraj tedy bude se společnostmi dál jednat. Hejtman řekl, že je dobrá zpráva, že se do třetího výběrového řízení konečně někdo přihlásil. Nechtěl uvést, které společnosti to jsou, ale řekl, že nejméně dvě považuje za velmi seriózní a známé dopravce. S firmami teď bude kraj jednat dál o tom, za jakých podmínek by letecké spojení Brna s Mnichovem provozovaly. A zda budou chtít i nabízený balík peněz, ročně celkem 56 milionů korun, které by na tuto linku posílal Jihomoravský kraj společně s městem Brnem.

Ostrava-Mnichov nebude

O linku do Mnichova měla zájem i Ostrava. Ani tam ale letecké spojení nevzniklo. Moravskoslezskému kraji se přihlásil jen jeden dopravce, který by provozoval společně linky do Mnichova a do Vídně. A to se hejtmanství nelíbilo, proto se začalo soustředit na podporu nové linky do Varšavy. Kraj přitom na spojení s Mnichovem a Vídní nabízel 170 milionů korun, peníze nakonec půjdou na rozvoj infrastuktury letiště v Mošnově.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související