Kouření není zlozvyk, ale nemoc. 6 bodů, které pomohou přestat

5. leden 2017

Začátek roku je pro mnoho lidí inspirací k zásadním předsevzetím – jako třeba vykázat ze svého života cigarety. Odbornice nám poradila šest bodů, které pomohou.

Leden je měsíc, kdy mají plno nejen v posilovnách, ale také v poradnách odvykání kouření. My jsme odbornici z Poradny pro zdravou výživu a odvykání kouření při Masarykově onkologickém ústavu Ivu Hrnčiříkovou pozvali do poradny Apetýtu, abychom všechny přestávající kuřáky podpořili v jejich úsilí.

Moderátorka Jarka Vykoupilová se ptala hlavně na nejčastější chyby, které přestávající kuřáci dělají. A my jsme za jejich rozhovoru vytáhli šest bodů, které vám s odvykáním pomohou.

1. KOUŘENÍ JE NEMOC. První věc, kterou by si přestávající kuřáci měli uvědomit, je fakt, že kouření není jen tak nějaký zlozvyk, jak si řada lidí myslí. „Kouření je nemoc, která má i svoje číslo diagnózy. Je to nemoc vážná a nebezpečná, protože závislost na nikotinu a tabáku je jedna z nejsilnějších závislostí, které u drog známe,“ upozorňuje Iva Hrnčiříková. Tomu odpovídají i abstinenční příznaky po vysazení cigaret, které mohou mít různou škálu intenzity i nepříjemnosti.

2. VYHLEDEJTE POMOC. Podobně jako by člověka nenapadlo bojovat se zápalem plic nebo angínou sám a bez pomoci lékařů a léků, neměli by ani kuřáci opovrhovat radou odborníka. Už proto, že zcela bez pomoci mají jen mizivou šanci ve svém snažení uspět.

„Podle statistik uspějí pouze dvě až tři procenta kuřáků, kteří se rozhodli přestat bez pomoci odborníků nebo speciálních pomůcek prostě tak, že cigarety odloží,“ varuje odbornice. Najít odbornou pomoc není nijak těžké: na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku lze podle bydliště vyhledat nejen specializovaná centra, ale i lékaře a lékárny, které odborné poradenství poskytují.

3. NEVAŽTE SE NA ZAČÁTEK ROKU. I když pro mnoho lidí představují první dny nového roku symbolický nový start, podle odborníků to není nejlepší načasování. „Naplánovat takto stresující změnu po vyčerpávajícím konci roku, kdy je většina lidí unavená, není nejlepší,“ myslí si Hrnčiříková.

Vhodnější je podle ní nejprve shromáždit potřebné informace, prostudovat možnosti a případně se poradit s odborníkem a teprve potom začít s odvykáním.

4. PŘESTAŇTE KVŮLI SOBĚ. „Přítelkyni/příteli se nelíbí, že kouřím, tak chci přestat,“ slýchá Iva Hrnčiříková často. Nový vztah často svádí i k novým začátkům, ale touha potěšit druhého by rozhodně neměla být hlavním důvodem, proč přestat s cigaretami. Na to je odvykání příliš náročné a pro mnohé i nepříjemné. „Určitě není dobré, když potom jeden vyčítá druhému, že kvůli němu přestal kouřit a ten druhý že si toho neváží,“ konstatuje odbornice.

5. HLEDEJTE PODPORU V OKOLÍ. Zejména pokud jste soutěživý typ a rádi s ostatními soupeříte, zkuste mezi kolegy nebo kamarády zjistit, zda by někdo nešel do odvykání s vámi. Když budete zkušenosti s abstinenčními příznaky i různými pomocnými metodami sdílet společně, budete se ve svém odhodlání upevňovat a zvýšíte svou šanci na úspěch. Přece nebudete ten první, kdo to vzdá!

6. VYUŽIJTE VŠECHNY DOSTUPNÉ PROSTŘEDKY. Pokud je vaše tělo zvyklé na pravidelný přísun nikotinu, bude o jeho dávky tvrdě bojovat. Abyste vábení odolali, budete potřebovat veškerou dostupnou pomoc. Prostředků, které vám v boji se závislostí mohou pomoci, je celá řada – od žvýkaček, pastilek, náplastí a inhalátorů až po léky na předpis. Zorientovat se v nabídce vám nejlépe pomohou právě odborníci na odvykání kouření. Připomínáme statistiku: bez využití těchto pomůcek máte pouze tříprocentní šanci, že s cigaretami praštíte navždy.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio