Kostel v Moravské Nové Vsi, symbol řádění tornáda, ožívá. A jeho zvony znovu zní Podlužím

25. červen 2022 22:00

Je to rok, co tornádo připravilo kostel v Moravské Nové Vsi o střechu a poničilo věž s hodinami a zvony. O víkendu k nim mohli lidé mimořádně vystoupat.

Kostel sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi je stále zahalený lešením.

„Nahoru je to 84 schodů, pokud si správně pamatuji. Ale dá se to zvládnout. Jenom včera jsem to vyšel sedmkrát nahoru a sedmkrát dolů,“ konstatoval v sobotu před věřícími farář Marián Kalina.

Mše, kterou sloužil v kostele sv. Jakuba biskup Pavel Konzbul, byla poděkováním všem, kteří pomohli a stále pomáhají s obnovou obcí na Podluží po loňském řádění tornáda.

Moravská Nová Ves. Dobrovolníci z okolí, Brna, ze Žiliny a z Prešova uklízejí nejvíce zničený kostel v oblasti

Nejvíce práce má za sebou kostelní věž

Kalina zájemcům ukázal kostel při třech krátkých komentovaných prohlídkách. Připomněl, co vše už se na něm udělalo. „Máme provizorní střechu, už jsme provizorně zapojili elektroinstalaci, takže nám částečně funguje osvětlení i ozvučení. Zasklili jsme vnější okna. A nejvíc se pracovalo na věži,“ ukazuje Kalina na kostel obehnaný lešením.

Kostel v Moravské Nové Vsi pohledem od plastiky, která připomíná tornádo.

Na vstup do věže stála fronta. Nahoru mohlo vždy jen pět lidí. A to ještě se zastávkou u krovů nad kůrem. „Tady nezůstalo nic z původní střechy. Je tu maximálně tady ten trám, ten je původní, na tom to celé drží. Ale jinak je všechno provizorní, aby to drželo a dalo se pod tím chodit, protože je tu i natažená elektřina, která vede do kostela,“ ukazuje nad klenbou jedna z dobrovolnic.

Pohled do opravovaných kostelních krovů. Ty původní tornádo smetlo.

Ke zvonům ve víc než 30 metrů vysoké věži vede z krovů ještě pár strmých dřevěných schodů. Nahoře je výhled ze čtyř oken skoro na celý městys.

Je vidět záplava zářících nových střech. „Loni odsud byla vidět akorát modrá,“ připomíná další dobrovolník, který hlídá u zvonů a odkazuje na modré plachty, které tvořily nouzové zastřešení poničených domů.

Moravská Nová Ves. Jedna z obcí na Podluží, které řádění větru navždy změnilo.

Zájemci mohli zvony rukama rozeznít, na návsi se tak někdy rozléhala netypická zvonkohra a kdo netušil, že je kostelní věž otevřená, ten se zvuku podivoval.

„Ovládání zvonů nám funguje dobře, po tornádu nezazněly 33 dnů. No a v příštích týdnech budeme instalovat kříž a pak firma věž zakryje. Poté můžeme připevnit nové ciferníky a hodinový stroj. Věřím, že do měsíce to budeme mít v pořádku. Jakmile fasádu natřeme, složíme lešení a začneme stavět krov,“ doplňuje Kalina.

Zvony v kostele v Moravské Nové Vsi znovu zní.

Farář věří, že do července 2023, kdy mají být hotové poslední vitráže, bude kostel zcela opravený. Říká, že to bere trochu víc času kvůli domluvě s památkáři, kteří chtějí kostel vrátit do podoby před 100 lety, a tak se společně snaží najít kompromis – a to třeba při výběru barvy fasády.

Práce vyjdou na asi 20 milionů korun. Velkou část poslali dárci. Největší příspěvek, asi tři čtvrtě milionu korun, přišel z Maďarska. Do sbírky se zapojili i členové rodu Habsburků a Lichtenštejnů.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související