Konec velké vlakové výluky v Brně. Cestující si oddychnou, hlavní nádraží je znovu plně v provozu

15. prosinec 2019

Na hlavním nádraží v Brně skončila velká vlaková výluka. Železničáři ji ukončili současně se začátkem platnosti nových jízdních řádů.

Během roční výluky vlaky zajížděly na jiná brněnská nádraží a na významu tak získaly stanice Židenice, Královo Pole a hlavně vysmívané Dolní nádraží. To totiž leží poněkud opuštěné v zanedbané oblasti za autobusovým nádražím Zvonařka.

Čtěte také

Důvodem vlakové výluky na hlavním nádraží byla modernizace zabezpečovacího zařízení a rekonstrukce dvou mostů. Tyto práce stály víc než dvě miliardy korun. Dělníci opravili taky výpravní budovu a první nástupiště. Místo na hlavní nádraží tak vlaky jezdily buď na Dolní nádraží, nebo do Židenic a Králova Pole. Odtud se pak do svých cílů v rámci Brna lidé dostávali posilovými spoji MHD. Některé práce na hlavním nádraží ale budou pokračovat i příští rok. Budou to ale jen drobnosti, které už nebrání pohybu cestujících a provoz ovlivní minimálně – většinou jednodenními výlukami na jaře.

Je docela pravděpodobné, že se Dolní nádraží bude ještě v budoucnu využívat. Hlavní nádraží je totiž na hranici své kapacity – přijíždí na ně více než 600 vlaků denně. Pokud by došlo k nějaké mimořádné situaci, tak je možné některé vlaky odklonit na Dolní nádraží – například ty, které jezdí na lince S3.

autor: gaj
Spustit audio

Související