Konec Velké ceny České republiky? Stát zřejmě nepomůže s opravou Masarykova okruhu v Brně

19. listopad 2020

Velká cena České republiky silničních motocyklů se příští rok v Brně pravděpodobně nepojede. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž neplánuje přispět na opravu Masarykova okruhu, kde se závody konají. Vyplývá to z vyjádření mluvčího resortu pro Český rozhlas. Rekonstrukcí trati za asi 100 miliónů korun přitom promotér celého šampionátu podmiňuje pokračování akce.

Brno i kraj čekají na oficiální vyjádření ze strany vlády. To zatím nedostali. Z vyjádření ministerstva zaslané novinářům ale vyplývá, že to zamítavé stanovisko každým dnem přijde. Resort přislíbil zaplatit pouze zalistovací poplatek za letošní a příští rok ve výši 85 milionů korun.

Čtěte také

Zajištění dráhy ale je čistě v kompetenci Spolku pro GP, tedy Brna a hejtmanství. Ten ale na opravu dráhy odhadovanou na asi 100 miliónů korun vlastní peníze nemá. Nezaplatí ji ani provozovatel okruhu, společnost Automotodrom Brno, který ji na závody pronajímá.

Vypadá to tak, že další peníze z vlády nepřijdou, město i kraj se obrátí na promotéra závodů, společnost Dorna. Tomu oznámí, že dráhu neopraví a bude pravděpodobně následovat definitivní vyškrtnutí Brna ze závodního kalendáře pro příští rok. Do kdy tak musí Spolek pro GP učinit, jasné není. Žádný termín od Dorny totiž nemá.

Podle hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL a primátorky Markéty Vaňkové z ODS byla pomoc ze strany státu tím posledním možným řešením, jak závody v Brně udržet.

Mohlo by se Brno do seriálu mistrovství světa v budoucnu vrátit?

Primátorka nevyloučila možné jednání o další smlouvě pro rok 2022-2026. Nicméně bez opravené dráhy to stejně nepůjde. Bez pomoci státu pořádání také možné není. Zalistovací poplatek by navíc od další sezony měl vyšplhat na částku bezmála čtvrt miliardy korun, což je několikanásobně víc než nyní.

Co s prodanými vstupenkami?

Město a kraj za ně budou vracet peníze. Celkově je to třicet milionů korun. Podle nejhoršího scénáře by spolek musel zaplatit další desítky milionů za závody, které se ovšem neuskuteční. To už pak bude záležet na právnících, jak si se složitou situací a smlouvami či smluvními pokutami poradí.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související