Komíny jsou součástí našeho kulturně historického fondu, tvrdí autoři publikace o továrních komínech

12. leden 2023

„Staré zděné tovární komíny jsou nádherným dokladem umu starých mistrů komínářů, kteří dokázali postavit vysokou a štíhlou stavbu,“ vysvětluje stavební inženýr Martin Vonka, který se spolu s historikem Michalem Horáčkem zabývá výzkumem, historií i současností převážně zděných továrních komínů u nás.

Na území České republiky jich momentálně najdeme na 3 400. „Naším cílem je téma továrních komínů zpřístupnit nejen odborné, ale i široké veřejnosti. Aby je lidé vnímali nejen jako účelové stavby, ale i jako součást našeho kulturně historického fondu,“ pokračují Vonka s Horáčkem. Za svoji práci obdrželi v loňském roce ocenění NPÚ Patrimonium pro futuro.

Čtěte také

Ve svých publikacích se zabývají nejen historií a stavební technologií ikon průmyslového věku, ale také jejich uchováním a případným novým využitím. „Například v Humpolci se komín bývalé textilky stal součástí umělecké galerie. A v brněnském Komárově v areálu bývalého zahradnictví zůstal komín, který je obtočen schodištěm a funguje jako rozhledna. Komíny jsou vysoké a zvou k tomu, aby z nich byly rozhledny. Překvapivě je to v naší zemi zatím jediná konverze komína na rozhlednu,“ přibližuje Martin Vonka dvě možnosti znovuoživení továrních komínů.

Michal Horáček doplňuje: „Komíny ale mají vlastní symbolickou roli odkazování na minulost průmyslového věku a historie daného místa. Novým využitím je tedy i vlastní zachování a oprava komína jako určitého památníku.“

Který zděný tovární komín u nás je nejvyšší? Který je maskovaný jako hradní věž? Jak se čistí stometrový kolos? A platí mýtus, že lze komínem vidět hvězdy i ve dne? Poslechněte si Apetýt s Jarkou Eliášovou!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související