Komiksová šalina představuje v Brně místní kreslíře

8. březen 2007

Komiksy místo reklam, takový pohled se naskytne cestujícím brněnskou hromadnou dopravou, pokud budou mít to štěstí a nastoupí do takzvané Komiksové šaliny. Jedná se o další výstavu v rámci projektu Galerijní tramvaje brněnského dopravního podniku, která slouží k propagaci umění nebo různých regionálních zajímavostí. Výstava na tramvajových kolejích nabízí výběr prací nejlepších brněnských autorů komiksů.

K projektu Galerijní tramvaje přivedl komiksové kreslíře designér letáčků brněnského dopravního podniku, říká jeden z organizátorů výstavy a vydavatel komiksového časopisu Zkrat Martin Přibyl: "Navštívil naší výstavu na Světě knihy a naši přednášku a zaujala ho výstava i přednáška natolik, že se nás rozhodl oslovit pro projekt Galerijní tramvaje dopravního podniku. Jsou zde zastoupeni brněnský malíř a ilustrátor Pavel Čech, Tomáš Prokůpek s Tomášem Kučerovským, kteří vydávají komiksový sborník Aargh, dále tu je ilustrátor Jan Lastomirský, Jiří Zimčík, Vladimír Tučapský a Tomáš Jirků. Mají možná trošku atypické komiksy, ale to je dáno tím, že to tak sami oni cítí. Brněnská komiksová scéna funguje zhruba pět let a za tu dobu se autoři každým svým stylem vyprofilovali."

"Já doufám, že to trošku změní pohled lidí na komiks jako takový. Komiks je tu totiž stále spojován se spoustou předsudků a když lidé uvidí v tramvaji, že má i jiný záběr, než jaký si představují, tak možná někoho z nich osloví, nebo o něm bude jinak přemýšlet," domnívá se Martin Přibyl. Také jeden z autorů vystavených komiksů Tomáš Kučerovský je zvědavý na reakce veřejnosti: "Může to být hodně zajímavé a může to úplně prošumět bez toho, aniž by si toho kdokoliv všiml. Mně to spíš přijde jako zajímavý experiment něco takového vystavit v tramvaji."

Komiksová šalina bude po Brně jezdit celý měsíc. Nejčastěji na linkách dva, pět a šest, uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová: "My jsme v loňském roce začali s projektem Galerijní tramvaje a ten cíl byl jednoznačný - prostě lidem ukázat něco hezkého, něco jiného, než co znají a možná upozornit na to, že třeba i v galeriích je pěkně a že jsou i různá alternativní umění. V každém případě ten ohlas byl velký. Do budoucna se lidé mohou těšit na galerijní tramvaje, ve které budeme představovat historii lodní dopravy Dopravního podniku města Brna, dále se představí společnost Ratolest a dalším projektem bude Centrum volného času Lužánky z Lesné a tento projekt bude zaměřený na děti."

autor: gaj
Spustit audio