Když dělám jen jednu věc, tak mám pocit, že se flákám, přiznává triatlonista Petr Vabroušek

11. říjen 2023

Coby dítě měl ke sportu velmi vlažný vztah. „Byl jsem líný a rád jsem se v křesle obložil knížkami,“ říká Petr Vabroušek. Dnes patří k našim profesionálním triatletům – podařilo se mu ovládnout světový pohár v dlouhém triatlonu, a to hned dvakrát.

Na profesionálních závodech Ironman nebo Challenge skončil v nejlepší desítce. Zazářil také na maratonu v Antarktidě a nedávno se stal vítězem nejtěžšího triatlonu světa v Nepálu.

Čtěte také

Při trénincích dnes poslouchá podcasty nebo kouká na televizi, kde většinou sleduje nějaký sportovní přenos „Když dělám jen jednu věc, tak mám pocit, že se flákám. Když nedělám více věcí naráz, tak mi přijde, že nejedu na plný plyn,“ přiznává Petr Vabroušek.

Na maraton na Antarktidu trénoval v mrazírnách v Uherském Brodě. „Veškerý trénink jsem vždycky absolvoval doma, protože chci čas trávit také s rodinou. Takže jsem přemýšlel nad tím, jak se dostat do mrazu. Kamarád se nabídl, že mi nechá přistavit mrazicí box k domu, ale to se nepodařilo, a tak mi domluvil přes známé, že můžu jezdit trénovat do mrazíren,“ směje se zdatný sportovec.

Síla ve vytrvalosti a zkušenostech

Čím to je, že poráží soupeře, kteří jsou o dvacet let mladší? „Určitě je to nějaký systém tréninku, který začal za vesly před 40 lety. V triatlonu už jsem více než 40 let a dnes už nemusím zdaleka tak trénovat jako v době, když jsem byl na vysoké. Tehdy jsem trénoval 35 hodin týdně, takže to tělo si pamatuje léta, kdy procházelo drilem.

O dvacet let mladší soupeř znamená, že má rychlejší dynamiku v nohách, větší výbušnost, ale na mojí straně zase stojí osobní zkušenosti a vytrvalost, která se buduje léta,“ popisuje recept na sportovní dlouhověkost Vabroušek.

Co v něm zažehlo touhu stát se sportovcem? Co mu přinášejí extrémní závody? A o čem je jeho poslední kniha s názvem Triatlon, 226 otázek a odpovědí, která z velké části vznikala v letadlech? Poslechněte si Apetýt.

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.