Katka Rakovčíková si první honorář vydělala ve třech letech písní Včera neděle byla. A dostala za to vařečkou

21. prosinec 2021

Loutkoherečka, herečka a zpěvačka Katka Rakovčíková se z rušného města odstěhovala do chaloupky s kachlovými kamny ve vesničce Brusná u Tišnova. Na divadlo a zpěv však nezanevřela.

Kateřina Rakovčíková vyrůstala v Dukovanech a na brněnskou konzervatoř ji zavedl zvláštní důvod – celou základní školní docházku musela dojíždět autobusem do Mohelna. Když jí ujel, chodila tam i zpět 5 km pěšky. „Zjistila jsem, že naproti domu, kde bydlela moje babička, je krásná škola, která se jmenuje konzervatoř, mám to do ní přesně 36 kroků a můžu tam jít klidně v noční košili, tak jsem projevila zájem ji studovat,“ vysvětluje s nadsázkou herečka, která působila v divadlech v Uherském Hradišti nebo v Brně.

Kromě hraní i zpívá v bluesové kapele K.R. Banda. Od malička měla ráda písně Semaforu. „Ve třech letech jsem si vydělávala písní Včera neděle byla. Chodila jsem po činžáku, kde jsme bydleli a zvonila jsem na sousedy se slovy ‚Já vám zazpívám písničku!‘ Do kapsičky mi pak přistála korunka. Když potom maminka zjistila, že mám v kapse asi dvanáct korun, tak jsem dostala vařečkou a peníze musela jít potupně vrátit.“

Před několika lety Kateřina Rakovčíková opustila velké město a přestěhovala se do malé vesničky Brusná u Tišnova. „Pro mě to nebyl šok, ale pro mého muže ano.“ Stěhování ale rozhodně nelitují, mají skvělé sousedy a do Brna to není daleko.

Loutkové divadlo Kozlík hraje s nadšením pohádky pro děti i dospělé

Léta se věnuje i loutkařině, přestože tento obor původně nevystudovala a začátky v divadle Radost nebyly úplně jednoduché. „Co jsem se naplakala a navztekala. K loutkám jsem neměla žádný vztah, v dětství jsem byla na představení pana Kopeckého a byl to horor, strašně jsem se u toho bála. Teď vím, že loutky jsou nesmírně půvabná a emotivní záležitost, a když na naše představení přijdou dospělí, často se baví víc než děti,“ dodává.

Která herečka jezdívá za Katkou Rakovčíkovou do Brusné na přátelské návštěvy? A jak vzpomíná na celoživotní přátelství s hercem Stanislavem Zindulkou? To si poslechnete v Apetýtu s Jarkou Eliášovou.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio