Kategorii nejošklivější pes vyhrává často naháč, říká s úsměvem jejich chovatelka

10. říjen 2023

Renata Horová patří k chovatelkám bezsrstých plemen a napsala o nich také knihu s názvem Temperamentní optimista – americký bezsrstý teriér.

Naháči ji oslovili už na střední škole. „Nejčastějším plemenem tehdy byl čínský chocholatý pes, tak jsme si pořídili fenku. A když Kiwi umřela, tak jsme se rozhodli, že si pořídíme dalšího.”

„Američtí teriéři jsou psi, kteří byli dříve šlechtění na chytání krys a myší. Jsou veselí, temperamentní, vhodní pro sport. Je to zároveň dobrý společník a tím, že nemá srst, si ho mohou pořídit i alergici.“

Renata Horová

Sama trpí alopecií, onemocněním, které způsobuje ztrátu vlasů a ochlupení. „Takže stejně jako moji psi jsou bez srsti, i já jsem bez srsti,” dodává s úsměvem majitelka naháčů.

Proč se psí naháči umísťují na prvních příčkách v soutěžích o nejošklivějšího psa? „To je opravdu specifikum. Mnoho let vyhrával čínský chocholatý pes, byl to starší jedinec, vypadávaly mu zuby a měl bradavice. U naháče chybí ta ochranná vrstva, srst, která skryje různé nedostatky,“ vysvětluje Horová.

Jak náročné je věnovat se chovu naháčů? Na jaká úskalí se musí chovatel připravit, pokud se rozhodne pořídit si tohoto specifického domácího mazlíčka? Poslechněte si Apetýt!

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související