Kapličku v Louce letos k prvnímu přijímání zdobila nová malérečka. Péči o výzdobu převzala po tetě

Kapličku v Louce na Hodonínsku zdobí po padesáti letech o něco jiné vzory. Zesnulou malérečku Anežku Kašpárkovou totiž vystřídala její neteř Marie Jagošová.

Kaplička v Louce na Hodonínsku má nový nátěr a také zdobení. Tradičním modro-bílým ornamentem ji zkrášlila Marie Jagošová.

Navázala tak na práci své tety, která letos zemřela a o kapličku se starala nepřetržitě padesát let. Malbou zdobila kapli na nedělní procesí prvního svatého přijímání.

 „Něco mám od tedy, něco ze své hlavy, z kroje nebo z přírody,“ popisuje zdroje inspirace Marie Jagošová.

I když se ornamenty o něco liší od její předchůdkyně, stále vychází z tradičních horňáckých motivů. Jak dlouho já výzdoba trvala, neumí odhadnout. „Dělala jsem to po chvilkách. Vždycky, když jsem chvilku měla, tak jsem přišla,“ krčí rameny.

Vzory Marie Jagošové nejsou stejné jako její předchůdkyně, i když pro ni byla tetina práce inspirací.

I když malovala ráda, k tradičnímu zdobení ji přivedla maminka. „Říkala, že když maluju obrázky a pokojíčky, tak by to měla zkusit,“ přiznává Jagošová.

Naproti kapličce stojí obecní úřad, kde sídlí nezávislá starostka Anna Vašicová. „Ta tradice zdobení kapličky ke svatému přijímání trvá desetiletí, ne-li sto let. Paní Anežka Kašpárková ji dodržovala čtyřicet let, ještě 87 letech malovala. A já pamatuji ještě paní Marii Maňákovou před ní,“ konstatuje starostka.

Právě jí před lety sama pomáhala s vyplňováním některých ornamentů, když zastupovala svou maminku.

Nová malba vydrží rok nebo dva a Marie Jagošová slíbila, že se ujme i další údržby.

Spustit audio

Související