Kančí guláš podle rodinné receptury uvařila Iveta Richterová. Má krásnou barvu, chuť a šťavnatost

Kančí je výborné maso. Má sílu a šťavnatost vepřového, ale chuť a vlákna jako hovězí. A z něj je guláš, jak má být. Nádherně tmavý a místo omáčky vznikne sos, který osvěží citron, rum a víno. Že to nejde dohromady? Vyzkoušejte. Kančí guláš podle své maminky a babičky uvařila Iveta Richterová z Hradiště na Teplicku.

Ingredience
  • 500 g kančí kýty
  • 500 g kančí krkovičky
  • 100 g másla
  • 3 střední cibule
  • 180 g špeku
  • 2 špetky pepře
  • 3 špetky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 5 lžic rumu
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky šípkové marmelády
  •  
  • Na jíšku:
  • 30 g másla
  • 20 g hladké mouky
  •  
  • Na dochucení:
  • šťáva z 1/3 citronu
  • divoké koření (dle chuti)
  • česnek (dle chuti)

Postup

Cibuli nakrájíme na půl kolečka a podusíme na másle do světlehněda. Špek nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Necháme ho jen lehce opéct a rozvonět.

Maso nakrájíme na kostky o hraně zhruba 3 cm a necháme v cibulovo-špekovém základu osmahnout, aby se zatáhlo. Přidáme pepř, sůl a drcený kmín.

Přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Když maso probublává, tak už pustilo šťávu, trochu se zmenšilo a zhnědlo. V této fázi přilijeme víno a rum.

Po hodině dušení přilijeme vývar. Guláš zahustíme hnědou jíškou. Tu připravíme tak, že na másle orestujeme na mírném plamenu hladkou mouku do světle hnědé barvy.

Na závěr přidáme do guláše trochu šípkové zavařeniny a šťávu z necelé půlky citronu. Kdo chce, může dochutit česnekem či divokým kořením.

Podáváme s kynutým houskovým knedlíkem.

Iveta Richterová

Naše další soutěžící prozradila, že jsou zvěřinová rodina. Kančí guláš uměla výborně připravovat už její babička, pak ho převzala maminka. Iveta Richterová pátrala po starých rodinných receptech, a tento objevila znovu, oprášila ho a uvedla zase do praxe. A dobře udělala.

Během přípravy jsme ochutnali i její silný domácí vývar s nudlemi, skvělé uzené, ale i sladké nebe v hubě. Bylo to chutné a rozesmáté odpoledne.

Iveta Richterová a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo