Jižní Moravě hrozí komáří kalamita.

6. duben 2006

Jih Moravy se bude muset zřejmě během příštích týdnů vypořádat s podobnou komáří kalamitou, jaká postihla region po povodních v roce 1997 a 2002.

V současnosti zaplavené území lužních lesů a polí je totiž tak obrovské, že nebude možné komáří zárodky účinně zničit postřikem. Největší starosti čekají Znojemsko, Břeclavsko a Hodonínsko.Lidé si tam přitom od problémů s komáry mohli v posledních několika letech relativně oddechnout. Díky postřikům se dařilo velká komáří líhniště včas likvidovat.

Letos to ale bude velmi komplikované. Zatopené oblasti jsou totiž obrovské, říká Oldřich Šebesta z břeclavského Zdravotního ústavu. Komáří populaci v kraji sleduje už léta. Letos to má i on těžší: "Já se samozřejmě kvůli záplavám do terénu prakticky nedostanu, pouze do okrajových částí. Zatím se zdá, že se nic moc zvláštního neděje, larvy se tam v současné době ještě nevyskytují, ale počítám, že se objeví už příští týden. Situace je tedy velmi vážná."

Ideální by bylo samozřejmě vodu ze zaplavených území dostat během příštích dnů pryč. To je ale nemožné. Konkrétně na Břeclavsko bude z Nových Mlýnů stále přitékat po Dyji obrovské množství vody. Její část musí končit na polích a v lesích. Jen tak se dá ušetřit město a další obce v okolí řeky od větších problémů.

Prostor pro líhnutí komárů je tedy obrovský a možnosti, jak líhniště zničit, jsou omezené. Místní lidé jsou s tím, zdá se, smířeni: "Komáří kalamita zkrátka letos bude. Poznám to, protože tu žiji už od narození." "Komáři se letos určitě vylíhnou ve velkém množství. Je tu hrozně moc vody a v těch lužních lesích jich bude určitě strašně moc."

Komáry je možné samozřejmě ničit nejen v jejich zárodcích, ale i poté, co se vylíhnou. Tyto postřiky jsou ovšem účinné jen krátkodobě a jsou navíc velmi drahé. Obyvatelům jihu Moravy tak nezbude, než se smířit s poněkud vyšší přítomností komárů než předchozí roky a už brzy osadit svá okna ochrannými sítěmi, nakoupit repelenty, prostě bránit se, jak se dá.

autor: hon
Spustit audio