Jiří Plocek: Lidová píseň je bezprostředním odrazem lidské duše

28. duben 2020

Je tomu 25 let od vydání hudebního nosiče nesoucí název „Horňácký hudec“. Asi málo koho překvapí, že se jedná především o hudební snímky horňáckého zpěváka a primáše majstra Martina Hrbáče a jeho muziky.

Za vznikem tohoto vydařeného CD stojí nakladatelství GNOSIS BRNO, které je zosobněno hudebním publicistou a muzikantem Jiřím Plockem. Ten byl hostem pořadu Na pěknú notečku, ve kterém prozradil několik svých zkušeností z nakladatelské a redaktorské práce.

CD z vydavatelství Gnosis Brno

V rozhovoru s Jaroslavem Kneislem vzpomíná Jiří Plocek nejen na první CD věnované Martinu Hrbáčovi, ale také na další zkušenosti. Nejvíce práce mu dala příprava nosiče, který posluchačům nabídl nejstarší zvukové záznamy moravského a slovenského lidového zpěvu. Jednalo se o přepis záznamů z voskových válečků, které vznikly při sběratelské činnosti Leoše Janáčka a jeho spolupracovníků. Ukázkou tohoto, především pro hudební fajnšmekry, oblíbeného díla je zpěv Tomáše Kusalíka z obce Vnorovy, kterého počátkem 20. století zaznamenal sběratel Hynek Bím.

Nové CD

25. výročí počátků folklorní edice vydavatelství GNOSIS BRNO bude oslaveno také novým komparačním nosičem. To bude, jak Jiří Plocek přislíbil, doplněno také textovou přílohou, ve které milovníkům a obdivovatelům lidové písně nabídne své vzpomínky a rozhovory s významnými nositeli lidové písňové tradice.

Povídání nabídne posluchačům zcela jistě vhled do nakladatelské práce, světa lidové písně a také věčného boje s větrnými mlýny. A prozradí také to, v čem je lidová píseň nadčasová a stále inspirativní.

Co obdivoval Jiří Plocek na osobnosti a povaze nestora brněnského studia Československého a Českého rozhlasu Jaromíra Nečase? A kdy se můžete těšit na nové CD? Zjistíte v záznamu pořadu Na pěknú notečku!

Spustit audio

Související