Jihomoravský kraj vyzval vládu k vyšší podpoře Grand Prix. Pokud ji neposkytne, závody skončí

6. květen 2019 17:13

Velká cena je dlouhodobě ztrátová kvůli zalistovacímu poplatku za zisk licence, který se pohybuje kolem 100 milionů korun.

Rada Jihomoravského kraje vyzvala vládu, aby přehodnotila své rozhodnutí a podpořila letošní motocyklovou Grand Prix v Brně částkou 65 milionů korun. Informovala o tom hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO). Kraj nesouhlasí s tím, že vláda místo požadovaných 65 milionů schválila jen 39 milionů. Pokud stát podporu nenavýší, bude podle Malé muset pořadatelský spolek kraje a města jednat o ukončení smlouvy s promotérskou společností Dorna. Pětiletý kontrakt platí ještě na příští rok, ale to už by se závod patrně neuskutečnil.

Rada vyzvala vládu k přehodnocení postoje k financování Velké ceny a navýšení podílu státu tak, aby nedošlo k nenávratnému ukončení pořádání Velké ceny v ČR.
Taťána Malá (ANO), náměstkyně jihomoravského hejtmana

Radní kraje dnes jednomyslně schválili usnesení, že nesouhlasí s rozhodnutím vlády dát na letošní závody 39 milionů korun. "Rada vyzvala vládu k přehodnocení postoje k financování Velké ceny a navýšení podílu státu tak, aby nedošlo k nenávratnému ukončení pořádání Velké ceny v ČR. Toto téma považujeme za zásadní a pro nás je postoj státu nepochopitelný," řekla Malá.

Podle ní přitom stát v roce 2015 zařadil Grand Prix mezi prestižní akce České republiky. "Drtivá většina výnosů a příjmů připadají státu. Proto bychom byli rádi, kdyby vláda postoj přehodnotila a pomohla nám, aby byla Velká cena zachovaná. Je to akce, o kterou bychom neměli přijít. Jakmile u nás nebude jednou pořádaná, do České republiky už se nevrátí," prohlásila Malá, která je i poslankyní.

Další ročník motocyklové Velké ceny v Brně je v ohrožení. Stát na pořádání závodů poslal méně peněz

Grand Prix České republiky

Stát podpoří letošní ročník motocyklové Grand Prix České republiky v Brně 39 milióny korun. To je o 26 miliónů méně než pořadatelé požadovali.

Zároveň uvedla, že kraj i město jsou na maximu, které mohou na závody dát. Kraj letos zvýšil podporu z 20 na 25 milionů korun a město z 10 na 15 milionů. "Možná vláda očekává, že město a kraj odněkud vytáhnou zbývající peníze, ale já musím konstatovat, že jsme udělali maximum, co jsme mohli," doplnila Malá.

Lepší podporu pro Grand Prix chce vyjednat i brněnská ČSSD. Požádá své vedení, aby jednalo s hnutím ANO. Pro vyšší podporu Grand Prix hlasovali ministři za ČSSD a za ANO jen Klára Dostálová a Alena Schillerová, zatímco ostatní ministři za ANO podpořili dotaci nižší.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související