Vedení Brna chce navýšit příspěvek z rozpočtu na pořádání motocyklových závodů MotoGP

Rada města včera (3. dubna) schválila navýšení dotace, kterou podpoří pořádání závodu MotoGP v Brně. Zároveň primátorka Brna Markéta Vaňková z ODS potvrdila, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na letošní ročník závodů žádné peníze nedá.

Rada města doporučila brněnskému zastupitelstvu schválit navýšení dotace o 5 milionů korun na celkových 15 milionů. Vedení města chce letos opět dát 10 milionů korun jako loni, navýšení spočívá ve vzniku pětimilionové rezervy. Podle primátorky Markéty Vaňkové je ale cílem města na pořádání Velké ceny motocyklových závodů dát zmíněných 15 milionů korun, tedy plnou výši.

To je jenom část peněz, které musí Spolek pro GP na pořádání závodu mít, Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy totiž letos závody nepodpoří.

Nesplněné podmínky

Spolek původně žádal o 100 milionů korun. Podle ministerstva ale nesplnil podmínku pro přidělení. Pokračuje primátorka Města Markéta Vaňková: „Z informací od ministerstva jsme tušili, že to rozhodnutí bude zamítavé s ohledem na skutečnost, že spolek nesplňuje podmínky oprávněného žadatele – tedy 5 let působení v oblasti sportu. Z toho důvodu již několik měsíců vedeme jednání s ministerstvem pro místní rozvoj.“

Automotodrom Brno – Masarykův okruh, trasa

Aktuálně by návrh měl být na Ministerstvu pro místní rozvoj v připomínkovém řízení a podle slov primátorky je v závěrečné fázi před předáním ke schválení vládě. Spolek pro GP by tak mohl dostat 65 milionů korun na letošní ročník. Peníze ministerstvo pošle na takzvaný zalistovací poplatek ve výši asi 100 milionů korun. Ten musí pořadatelé zaplatit promotérovi závodů, aby se tady v Brně vůbec mohl závod jet. Zbytek peněz zaplatí město a Jihomoravský kraj. Ten si na posledním zastupitelstvu schválil stejné navýšení jako město Brno, tedy o pět milionů korun a letos na pořádání přispěje celkem 25 milionů.

autor: tip
Spustit audio