Další ročník motocyklové Velké ceny v Brně je v ohrožení. Stát na pořádání závodů poslal méně peněz

Stát podpoří letošní ročník motocyklové Grand Prix České republiky v Brně 39 milióny korun. To je o 26 miliónů méně než pořadatelé požadovali.

Dotaci schválila vláda. Podle vedení Magistrátu se letošní závody pojedou, příští ročník je ale v ohrožení.

S financováním Velké ceny jsou problémy dlouhodobě, i vloni skončila ve ztrátě. Spolek, který ji pořádá, tedy Brno a Jihomoravský kraj, dlužil promotérům soutěže – dluh uhradil letos v březnu.

Letošní ročník Velké ceny Brna může být jeden z posledních, organizátorům chybí peníze

Moto GP

Organizátorům Velké ceny Brna chybí na realizaci akce 31 milionů korun. Ministerstvo školství odmítá částku doplatit, vyjednávání se zastupiteli města ale stále pokračuje. 

Celkové náklady se za loňský ročník vyšplhaly na 170 milionů korun. Sto miliónů korun na takzvaný zalistovací poplatek požadoval spolek po ministerstvu školství, resort ale poskytl jen necelých 40 % požadované částky. Zbytek tedy uhradil kraj a město Brno. A co se týče letošního ročníku, kraj navýšil podporu na 25 milionů a Brno na 15 milionů, od státu požadoval 65 milionů.

Vláda tedy rozhodla, že poskytne pouze 39 miliónů korun. Šéf resortu školství Robert Plaga z hnutí ANO nižší dotaci odůvodnil tím, že hlavní zodpovědnost za financování akce má nést její pořadatel, tedy město Brno a Jihomoravský kraj. Brněnská primátorka Markéta Vaňková z ODS reagovala, že stát spolek přivedl do velmi složité situace. A opět bude muset řešit finanční problémy. Letošní ročník, který se pojede na začátku srpna, uspořádá. Ten příští je ale v ohrožení.

Stěhování z Brna?

Brno avizovalo, že bez potřebné státní podpory nelze takto velký podnik pořádat. O dalším postupu bude jednat i s hejtmanstvím. Spolek Brna a kraje má s promotérskou společností Dorna uzavřenou smlouvu na pět ročníků, ten poslední se má jet v roce 2020. O nové smlouvě tak bude Spolek s Dornou teprve vyjednávat. Problémy s financováním podle primátorky Vaňkové situaci ztěžují. Zároveň ale věří, že jihomoravská metropole o akci nepřijde. Pravdou ale je, že i Dorna pořadatelům zaslala vytýkací dopis – pokud prý spolek nebude platit včas a bez problémů, nemají se o čem bavit.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio