Jihomoravský kraj po volbách povede koalice SPOLU a Starostů pro jižní Moravu

22. září 2024 07:30

Vítězem krajských voleb v Jihomoravském kraji je koalice SPOLU se skoro 40 % hlasů. Druhé hnutí ANO sice zlepšilo svůj výsledek z minulých voleb, ani tak ale koalici složit nedokázalo. Hejtmanem má zůstat Jan Grolich z KDU-ČSL, který se na spolupráci hned v sobotu večer domluvil s uskupením Starostové pro jižní Moravu.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu usedne pět subjektů. Vítězná koalice SPOLU obsadí 31 křesel, a když k tomu přidáme 4 křesla Starostů pro jižní Moravu, tedy hnutí STAN a SOL, získají pohodlnou většinu, i když o něco slabší než nyní. Do opozice zamíří hnutí ANO s 22 zastupiteli a skoro 29 %. Na třetím místě skončilo uskupení Stačilo! vedené komunisty, získali 6 % a tedy 4 křesla. A čtvrté místo s necelými 6 % a 4 křesly má sdružení stran SPD, Trikolora, PRO a Svobodných. Už zmínění Starostové pro jižní Moravu byli pátí, těsně za SPD.

Nová očekávaná koalice SPOLU se Starosty bude takřka totožná s tou, která vládne teď.

Ale vypadnou z ní Piráti, kteří získali jen přes 3 % hlasů a přišli tak o deset mandátů. A přes pětiprocentní hranici se nepřehoupla ani Přísaha s necelými 4 %, takže krajský lídr Přísahy a bývalý primátor Brna Petr Vokřál se do krajského zastupitelstva neprobojoval. Všechny ostatní strany v Jihomoravském kraji pak nezískaly ani dvě procenta hlasů. Ze zastupitelstva tak vypadnou sociální demokraté, Zelení a členové dalších uskupení kolem nezávislého starosty Židlochovic Jana Vituly, kteří se sdružili pod hlavičku Hlas Moravy.

Jan Grolich při živém vstupu pro Český rozhlas

Kdy bude jasněji o tom, jak bude vypadat složení Rady Jihomoravského kraje?

Mělo by to být do konce týdne. Zástupci SPOLU a STAN se sešli už v sobotu večer, podepsali memorandum o další spolupráci, do sedmi dní chtějí uzavřít koaliční smlouvu. Vyjednávat o tom, kdo si rozdělí jakou oblast (tedy kdo bude mít na starosti školství, zdravotnictví nebo dopravu), budou znovu dnes večer.

Jak velkou roli hrály v těchto volbách preferenční hlasy?

Lidovecký hejtman Jan Grolich dostal vůbec nejvíc hlasů z celého Česka, jeho jméno na hlasovacím lístku zakroužkovalo zhruba 46 900 voličů. Je to o zhruba 8 tisíc víc než dostal jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS. Grolich kandidoval jako jednička kandidátky a post jedničky tedy udržel. Výrazně si polepšil i jeho současný lidovecký náměstek Jan Zámečník, který z páteho místa přeskočil kandidáty z ODS a TOP 09 a dostal se na druhé místo.

Čtěte také

Přeskakovalo se i u SPD, Trikolory, PRO a Svobodných, bývalá lidovecká starostka brněnských Maloměřic a Obřan Klára Liptáková vyskočila z desátého místa kandidátky na třetí a usedne tedy v krajském zastupitelstvu. K o stupeň lepšímu výsledku, tedy z třetího na druhé místo, dopomohli voliči i bývalému sociálnímu demokratovi a taky ex-senátorovi Janu Žaloudíkovi, který kandidoval v komunistickém uskupení Stačilo! A na kandidátce Starostů přeskočil ze čtvrtého na druhé místo starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

Jak zástupci stran hodnotí volební výsledek?

V jihomoravské koalici SPOLU panuje pochopitelně velká spokojenost. Naopak Piráti jsou evidentně zklamaní, krajská lídryně kandidátky a končící radní Jana Holomčík Leitnerová si to vysvětluje nespokojeností obyvatel s kroky Pirátů ve vládě. Zmíním třeba digitalizaci stavebního řízení. V hnutí ANO byli naopak o něco optimističtější, lídryně a bývalá starostka Znojma Ivana Solařová označila výsledek za úspěch a zdůraznila, že si ANO polepšilo o zhruba 20 tisíc voličů a v konečném důsledku i o 7 zastupitelů oproti nynějšku. Byli ochotní vyjednávat se všemi zvolenými subjekty, ale v tuto chvíli potřebnou většinu neseženou, museli by jedině přesvědčit hnutí STAN, aby se přidalo ke komunistům a SPD.

autor: Šimon Franc
Spustit audio

Související