Škody po povodních musí odklízet i lesníci. Podmáčená půda a vítr způsobily pády stromů

26. září 2024 15:00

Letošní povodně způsobily taky škody lesníkům po celé zemi. Kromě vyplavených budov a poničených silnic popadaly kvůli podmáčené půdě a silnému větru stromy a větve, které teď technici musejí nařezat a odklízet. Zvuky motorové pily se ozývají i z brněnské obory Holedná.

S pracovníky Lesů města Brna jsme se vydali do obory Holedná, kde dřevorubci právě odřezávají větve ze spadlých stromů. S motorovou pilou tady pracuje i lesní Petr Jan. „Zpracováváme tady stromy, co popadaly přes cestu po tom větru a dešti. Na tom děláme už přes týden a ještě pořád nejsme na konci,“ říká.

Jsou tu jak kmeny vyvrácené z kořenů, tak polámané větve, které padající stromy poškodily. Podle Petra Jana je nejdřív potřeba zasažená místa zprůchodnit. „Takže se odřezávají prvně ty vršky nebo kmeny. Pokud to jde, tak se z toho snažíme vyřezat nějaké sortimenty.“

Přestože v Brně a okolí nejsou lesy poškozeny nijak dramaticky, museli lesníci kvůli popadaným stromům uzavřít třeba cyklostezku mezi brněnskými Kníničkami a nedalekými Jinačovicemi. „Na cyklostezce popadalo zhruba 50 kubíků dřeva. Stromy byly popadané různě přes cestu, bylo to nebezpečné,“ dodává lesní Aneta Drimjanová, která má tamní porosty na starost a škody minulý týden s kolegy odklízela.

Cyklostezka je od minulého týdne opět průjezdná. V oboře Holedná lesníci nemuseli uzavírat žádné cesty, stromy tady popadaly spíš jednotlivě. Celkově jsou v městských porostech poškozené nižší tisíce kubíků dřeva.

20 tisíc popadaných stromů je také v lesích ve správě Mendelovy univerzity. Část porostů je přitom nepřístupná už od červnové vichřice. Tento zákaz brzy platit přestane. „Od 1. října je možné do lesů vstupovat, nicméně to nebezpečí úrazu tam trvá,“ doplňuje Čestmír Šnoblt ze Školního lesního podniku Křtiny.

Po vydatných deštích jsou naopak nově uzavřené třeba cyklistické okruhy v Mariánském údolí v Brně.

autor: Šimon Franc
Spustit audio

Související