Jihomoravský kraj a Brno přichází kvůli pandemii o čtyři a půl milionu korun denně za jízdné

Čtyři a půl milionu korun denně tvoří na jižní Moravě ztráty v regionální dopravě. Spočítalo to vedení Jihomoravského kraje a Dopravního podniku města Brna. Lidé kvůli vládním opatření v boji proti koronaviru jezdí méně hromadnou dopravu. A dopravci zase vypravují méně spojů.

Ztráty Jihomoravského kraje a brněnského dopravního podniku jsou skoro stejné. Hejtmanství, které si dopravu objednává, oznámilo, že počítá ztráty na dva půl milionu korun denně, i když jezdí méně spojů. Dopravní podnik na dva miliony. „Máme brutto smlouvy v rámci Jihomoravksého kraje, tudíž riziko tržeb nese objednatel, tedy kraj. My tím pádem nevybereme a dopravcům platíme, čili ztráta jde na kraj. A ta ztráta je vyčíslená jak v autobusech, tak ve vlacích,“ upřesňuje náměstek hejtmana Roman Hanák z ČSSD.

Podle Hanáka teď jezdí asi 10 % cestujících oproti normálnímu stavu. Podobná situace je i přímo v Brně, kde městská hromadná doprava běžně převeze asi milion lidí denně. „U jednorázových jízdenek nám prodej klesl o 90 %, u předplatných o 40 %. Ztráty sahají až ke dvěma milionům korun za jeden den,“ spočítala mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Znojmo zaplatí ztráty z vlastní kapsy

V Brně není MHD zdarma, ale třeba ve Znojmě ano. A bude to tak zřejmě až do odvolání nouzového stavu. Místostarosta města Jakub Malačka z ČSSD dopředu oznámil, že radnice ztráty zaplatí z vlastní kapsy. „Tím, že se dařilo v loňských letech vytvářet přebytky, tak to zkrátka budeme platit a počítáme s tím. Je to pro nás jedno z těch nejvýznamnějších opatření proti koronaviru,“ uvedl Malačka. Radnice vyčíslí ztráty až zpětně.

Pomůže stát?

Jihomoravský kraj výpadky z tržeb zřejmě zaplatí ze svého. Hejtmanství ale avizovalo, že o pomoc požádá stát. Ministerstvo dopravy uvedlo, že je zatím předčasné otevírat diskuzi zda a v jakém rozsahu bude stát kompenzovat výpadky tržeb v regionální dopravě. „Pro diskuzi bude rovněž důležité, zda kraje s ohledem na nižší zájem o cestování snížily odpovídajícím způsobem rozsah objednávané dopravy,“ doplnil mluvčí ministerstva František Jemelka.

Pokud kraj nedostane pomoc od státu, znamená to podle Hanáka, že bude zřejmě nutné omezit některé investice. Dopravnímu podniku v Brně by ztráty mohlo kompenzovat město, které si prostřednictvím své firmy městskou hromadnou dopravu objednává. Primátorka Markéta Vaňková z ODS uvedla, že o konkrétních částkách radní ještě nejednali, ale že magistrátní odbor rozpočtu a financování připravuje krizový balíček a souhrn všech různých výpadků a ztrát, které bude nutné řešit.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související