Jihomoravské hasiče zaměstnávají požáry trávy a lesů

AKTUALIZOVÁNO - Jen za sobotu potřebovaly zásah jihomoravských hasičů téměř dvě desítky požárů trávy nebo lesních porostů. S monitorováním ze vzduchu hasičům pomáhají letečtí záchranáři a policejní letecká služba.

Kvůli přetrvávajícímu suchu na jihu Moravy vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před rizikem vzniku požárů. Platí pro celý Jihomoravský kraj až do odvolání.

Šíření požárů v současném suchém počasí napomáhá hlavně nedbalost lidí, kteří porušují zákaz pálení klestí a rozdělávání ohňů v krajině. Období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů kvůli dlouhému suchu vyhlásil Jihomoravský kraj už ve čtvrtek.

Požáry se objevily prakticky ve všech jihomoravských okresech. Požár trávy a náletových dřevin na ploše 300 x 300 metrů likvidovali hasiči v Modřicíc u Brna.

Trávu na ploše jednoho hektaru strávil požár u Rájce-Jestřebí na Blanensku. Do Lelekovic na Brněnsku vyjížděli hasiči kvůli pálení, které se vymklo kontrole a zasáhlo 1200 metrů čtverečních lesa.

Porušení zákazu rozdělávání ohňů zaznamenali také v areálu školy v Brně-Ivanovicích. Za porušení zákazu přitom hrozí pokuta. Sankci je možné uložit také za kouření, odhazování nedopalků nebo používání zábavné pyrotechniky.

Hasiči vyjížděli k požárům trávy také v neděli

Jen do nedělních čtyř hodin odpoledne vyjížděli hasiči k šestnácti požárům trávy ve všech okresech Jihomoravského kraje.

Lesní porost na ploše 100 x 50 metrů hořel odpoledne v blízkosti Letovic. Bojovaly s ním čtyři jednotky hasičů.

Neopatrnost při manipulaci s ohněm byla pravděpodobně příčinou vzniku požáru v zahrádkářské kolonii v Brně-Žabovřeskách. Hasiči kvůli ohni vyhlásili 2. stupeň požárního poplachu a ve spolupráci s policií, strážníky a brněnským dopravním podnikem museli v okolí Sochorovy ulice řídit dopravu.

autor: gaj
Spustit audio