Jihem Moravy se přehnalo tornádo a zanechalo za sebou obrovskou spoušť

Ohromná tragédie zasáhla jižní Moravu. Zejména oblast Podluží byla zasažena ve čtvrtek silnou bouří, lidé zde zaznamenali i tornádo. Na místě zasahují desítky záchranářů. Oblast je uzavřená, není obsluhována ani hromadnou dopravou. Policejní uzávěra se týká Hodonína a obcí Moravská Nová Ves, Týnec a Hrušky. Dálnice D2 směrem na Brno je uzavřená, slouží jako komunikace pro složky Integrovaného záchranného systému.

V postižených obcích pokračují záchranné práce. „Těch zraněných samozřejmě bude mnohem více, protože posádky jsou stále v terénu, stále pečují o pacienty. Chystají se transporty do zdravotnických zařízení a k některým zraněným jsme se zatím vůbec nedostali,“ uvedla Hedvika Kropáčková pro Český rozhlas Brno.

Celá událost je zejména obrovskou tragédií. Lidé na Podluží přišli během pár minut o to, co budovali mnohdy celý život. A mnohdy stačilo velmi málo, jak popsala Kamila Tomšejová, rozená Šošovičková, podlužácká zpěvačka z Lužic.

„Naši byli doma, viděli tornádo před barákem, ale naštěstí se stočilo k rybníku a minulo je to jen tak tak. V ten moment tam ale byl brácha, naštěstí se schovali pod viadukt, přehnalo se to, ale popadaly stromy a všechno. Opravdu je to strašné. Střechy pryč auta sešrotované, zvířata poblázněné a dolámané. My jsme naštěstí v pořádku a bez nějakých větších ztrát.“
Kamila Tomšejová, zpěvačka BROLN

Tornádo se prohnalo Podlužím

Jsou místa, kterým se vzdušný vír vyhnul a téměř nic se nestalo, jinde po domu nezbylo vůbec nic. Příkladem toho jsou Hrušky na Břeclavsku, kde jsou v části obce jen popadané větve po silném větru a druhá půlka obce je v podstatě srovnána se zemí. Diecézní charita Brno proto vyhlašuje sbírku na pomoc lidem zasažených přírodními katastrofami na Hodonínsku a Břeclavsku.

Sbírka Diecézní charity Brno

číslo účtu: 4211325188/6800

variabilní symbol 2002

Přispět je možné také formou DMS na číslo: 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90,

nebo trvala DMS TRV DCHB 30, 60, 90

autor: Jiří Kokmotos | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio