Jak připravit k číně nejlepší rýži? Recept prozradil mistr na asijskou kuchyni

Nejspíše si doma občas uděláte takzvanou čínu. Pokud k ní podáváte rýži, je dobré přílohu neodbýt. Na klasické české vaření totiž musíte zapomenout. Způsob, jak docílit nadýchané dobroty, předvedl Tomáš Stehlík, jeden z nejlepších kuchařů na asijskou kuchyni, který šéfuje bistru Woker v pražském Karlíně.

Rýže k číně

1 díl jasmínová rýže
1,5 dílu vody

Postup:

Rýži nejdříve odměříme a vsypeme například do misky nebo cedníku. Jemně ji propláchneme dvakrát ve studené vodě a slijeme. Rýži necháme okapat, aby oschla, a pak ji vložíme do hrnce, kde ji zalijeme 1,5 dílem vody oproti rýži. Přivedeme k varu. Poté oheň stáhneme a vařečkou rýži převalujeme, aby se nechytla ke dnu hrnce. V okamžiku, kdy se voda vyvaří a vznikne jakási rýžová kaše (byť s tvrdými zrnky), hrnec odstavíme z plotny.

Recept na ideální rýži k číně předvedl Tomáš Stehlík

Z vnitřních stěn hrnce shrneme zrníčka rýže k ostatním, aby se při následném pečení nepřipekla a nebyla při konzumaci tvrdá. Zakryjeme alobalem nebo přiklopíme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 80 stupňů. Ihned troubu vypněte a nechte rýži v troubě tzv. dojít 15 minut.

Po vyndání bude rýže krásně sypká, uvařená a je třeba ji ještě prohrábnout vidličkou, aby se uvolnily páry a jednotlivá zrnka se snáze oddělila.

Takovou rýži je do doby servírování nejlépe uchovávat pod peřinou. Ale pozor, nepřikrývat poklicí nebo potravinářskou fólií. Voda by se srážela a rýže by neměla správnou konzistenci. Je lépe ji do peřin vložit přikrytou jen plátěnou utěrkou.

Tomáš Stehlík

Vedl kuchyně ve vyhlášených pětihvězdičkových restauracích a na luxusních zaoceánských lodích procestoval kus světa. Jako šéfkuchař otevíral proslulý Buddha Bar hotel v Praze a o své zkušenosti se dělí se žáky v Pražském kulinářském institutu, kde vede kurzy thajské kuchyně. Vařil pro české i světové celebrity, nejraději ale vaří pro své syny. Jídlo pro něj představuje zážitky a emoce, za kterými cítí vůně, chutě a radost. Bistro Woker je jeho splněný sen. Své hosty rád vítá osobně a s každým prohodí pár slov.