Jak na těsto ze tří ingrediencí nebo na rychleji hotové kynuté? To prozradí Babské rady
Věděli jste, že nadýchanější těsto na lívance získáte tak, že do něj přidáte trochu perlivé vody? Babské rady přináší další kulinářské tipy.
Těsto na bramborové knedlíky může být po uvaření doslova oslizlé, předejdete tomu tak, že do vroucí vody na knedlíky dáte nejprve malou kuličku těsta a necháte ji chvíli povařit. Teprve potom vkládáte knedlíky, ty budou na povrchu krásně hladké. A když už jsou knedlíky hotové, ještě teplé je potřete olejem, půjdou potom i snadněji krájet.
Jak si jednoduše připravit rychlé těsto? 500 g polohrubé mouky, 250 ml piva a celé změklé máslo nakrájené na kousky. Vše se smíchá a zpracuje do těsta, které můžete použít na slaný nebo sladký závin.
Kynuté těsto vzejde rychleji, když ho na 3 minuty dáte do mikrovlnné trouby, nebo mísu s ním postavte na hrnec s horkou vodou. Chcete-li ho mít nadýchané, použijeme místo mléka smetanový jogurt.
Související
-
Jak správně péct odpalované těsto podle Josefa Maršálka
Už jsme si v jednom z předchozích dílů řekli, jak připravit odpalované těsto. Ale jak ho péct, jak dlouho, jak nastavit troubu, zda otevírat, či neotevírat troubu?
-
Při pečení lineckého koláče nesmíte spařit těsto, radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Spařené těsto je defekt u pevných těst, jako je třeba linecké těsto. Znamená to, že příliš dlouhým mícháním nabudíme lepek v mouce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.