Jak dobře vyšlehat smetanu na šlehačku?

V první řadě musíte pracovat s kvalitní smetanou na šlehání. Měla by mít minimálně 33 % tuku, nižší obsah nestačí. Kvalitní smetana má dobrý nášleh a je pevná při šlehání.

Před vlastním šleháním je potřeba smetanu vychladit na cca 6 stupňů. Začínáme šlehat pozvolna, nespustíme tedy šlehač hned na plné otáčky. Teprve až smetana zahoustne, dáme výkon na maximum. Smetanu vyšleháme skoro dopevna, následně otáčky zase snížíme a došleháme na opravdu pevnou konzistenci.

Pokud bychom šlehali od začátku na vysoké otáčky, může smetana stříkat a prskat kolem. A v závěru by ji vysoké otáčky mohli přešlehat.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová