Hrušovany u Brna vybraly ateliér, který navrhne obnovu jedinečné vily od Adolfa Loose

24. říjen 2023 08:30

Do dvou let by mohla začít obnova vily od architekta Adolfa Loose v Hrušovanech u Brna. Radní v pondělí večer vybrali ateliér, který naprojektuje rekonstrukci zřejmě prvního domu s rovnou střechu na českém území. Českému rozhlasu Brno to potvrdil místostarosta Dušan Knoflíček z uskupení Mladá změna. Obec za to zaplatí zhruba 4 miliony a 800 tisíc korun.

Čtěte také

„Smlouvu bychom měli podepisovat v lednu. Pak už se autoři pustí do zpracování studie a dalších navazujících fází. Očekáváme, že v únoru 2025 by mělo být vydáno společné územní rozhodnutí a stavební povolení,“ vypočítává místostarosta Knoflíček. Jako první by chtěl, aby v červenci 2025 začala oprava střechy, která je v havarijním stavu, a aby stavbaři obnovili dvojici střešních teras, které dělníci za socialismu zazdili a uvnitř tak vznikly další místnosti.

Mezitím bude obec shánět další peníze, což budou desítky milionů korun určené na kompletní rekonstrukci domu, ze kterého má být živé kulturní a společenské centrum, kam budou moct pravidelně chodit místní, třeba do knihovny, ale taky přespolní a turisté, aby se podívali na architektonický skvost od světoznámého architekta, který navrhnul vilu jako sídlo ředitele tehdejší cukerní rafinerie.

Projekt zpracuje Projektový ateliér pro architekturu a pozemní stavby, který zakázku získal z osmi uchazečů. „Všichni byli velmi kvalitní, ale vyhrát může jen jeden. Tento nabídl i nejnižší cenu. Pro zajímavost: rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší nabídkou byl čtyři miliony. Vítězný dodavatel má taky řadu zkušeností na poli obnov památkově chráněných staveb, třeba rekonstrukce Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, zámků v Litomyšli, Telči nebo Vimperku. A pro nás bylo zcela zásadní, že měli na starosti rekonstrukci bytu Oskara Semlera v Plzni, což je také dílo Adolfa Loose,“ popsal Knoflíček s tím, že doufá, že vítězný autorský tým v Hrušovanech zúročí své zkušenosti právě z Plzně, kde jsou Loosovy interiéry vyhledávaným turistickým cílem.

Zahrada Bauerovy vily

Společně s tím Hrušovany dál usilují o to, aby ministerstvo kultury prohlásilo za památku i zahradu Bauerovy vily. „Teď nastala příležitost tuto věc dotáhnout, takže to budeme na ministerstvu iniciovat. Zároveň se snažíme zajistit i finance z jiných než z vlastních zdrojů. Stále vyjednáváme s Jihomoravským krajem o možnosti spoluúčasti na projekční přípravě, tak uvidíme, jak to dopadne. Doba je neklidná, peněz je málo, ale neděláme to pro sebe a věříme, že má smysl tohle úsilí podpořit,“ doplnil místostarosta.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související