Vstávám ve 3:50, abych všechno stihla. Eliška Vafková pečuje o čtyřicet psů v psím hospicu

4. říjen 2021

Při příležitosti Mezinárodního dne zvířat přijala pozvání do Apetýtu Eliška Vafková, držitelka ocenění Laskavec, které získala za pomoc psím seniorům.

„Máme psy nemocné, staré, handicapované, psychicky deprivované a týrané. Je to taková LDNka pro psy,“ říká Eliška Vafková, která se aktuálně stará v psím hospicu v Bukovince u Křtin o 42 psů. A jestli si pamatuje všechna jejich jména? „Samozřejmě,“ dodává s jistotou v hlase. „Nováčci se začleňují postupně, nemáme žádné rozbroje a rvačky.“

Napilno má zakladatelka spolku Dejte nám šanci opravdu každý den. „Chystáme dobročinný bazárek, různé akce i kalendář, pořád se něco děje!“

Senior lidský a psí

Koupit psa je jediný způsob, jak získat za peníze lásku, řekl irský dramatik a nositel Nobelovy ceny George Bernard Shaw. „Myslím, že to je pravda, ale ideální je si pejska nekupovat, ale adoptovat si ho,“ myslí si Vafková. „A ještě lepší je si adoptovat psí babičku nebo dědečka. Starý pes je pokojný a má v sobě moudrost, je to úplně něco jiného,“ dodává.

„Jsem zásadně proti tomu, aby měli senioři štěňata, protože to není kompatibilní. Mladí pejsci jsou plní energie, potřebují spoustu pohybu, aktivit. Starší lidé vedle sebe potřebují klidného parťáka, se kterým si sednou k televizi nebo ke kávě. Pes je vytáhne ven, ale už je nebude vláčet po parku. Je to úžasná kombinace,“ říká Eliška Vafková.

Jak náročná je péče a úklid v psím hospicu? Jak covid změnil zájem o služby psího hospicu? Jakým způsobem ovlivňuje špatná zkušenost s týráním chování psů? Poslechněte si celý rozhovor Jarky Vykoupilové.

autor: Jarka Vykoupilová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související