Horolezec, který se nebojí, je mrtvý horolezec

15. leden 2016

Místo výstupů na horské vrcholy legenda československého horolezectví Dina Štěrbová pečuje o nemocnici v pohoří Karákóram na území Pakistánu.

Asi žádná žena se do historie československého horolezectví nezapsala tak výrazně jako Dina Štěrbová. Kromě stovek výstupů na evropské i asijské hory byla například první ženou, která stanula na šesté nejvyšší hoře světa - vrcholu Čo Oju.

„Tehdy jsem byla nejstarší žena na světě, která tam vylezla. Bylo mi čtyřiačtyřicet let,“ usmívá se rodilá Slovenka.V rozhovoru pro Český rohlas Brno popisuje i své horolezecké začátky. „Ve čtrnácti letech jsme s kamarádkou jely na výlet do Tater a neměly jsme lepší nápad, než vylézt na Gerlach. Bez jakýchkoliv zkušeností,“ vzpomíná Štěrbová.

Do hor ji to sice táhlo od velmi útlého věku, přesto si silně uvědomuje úskalí, která taková vášeň přináší. „Bojím se, z výšek mám respekt. Ostatně říká se, že horolezec, který se nebojí, je mrtvý horolezec,“ zdůrazňuje a připomíná, že mnoho kamarádů a známých, kteří její lásku k horám sdíleli, se z některé výpravy nevrátilo.

I když zdravotní stav už jí účast na dalších expedicích neumožňuje, pravidelně se vrací na úpatí pohoří Karákóram na území Pákistánu. Pomáhala tam založit nemocnici, která pomáhá místním lidem. „Když do těch hor jezdíte a vidíte, v jakých podmínkách tam lidé žijí a na jak banální choroby tam umírají malé děti, začnete mít výčitky, že ty lidi zneužíváte,“ popisuje hlavní motivaci, která vedla k založení české nemocnice v regionu Baltistán.

Je těžší organizovat horolezeckou expedici nebo s neziskovou organizací postavit nemocnici? Jaké to bylo vystoupit jako samotná žena bez zázemí expedice na nejvyšší vrchol Afghánistánu? Poslechněte si celý rozhovor s Dinou Štěrbovou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.