Hořká čokoláda jako elixír. Pomáhá snížit stres i regulovat krevní tlak
Hlavní složkou hořké čokolády je kakao. Jeho podíl v klasické hořké čokoládě je nejméně 47 %. Hořká čokoláda je vhodná pro sportovce (během kondičního tréninku) – je prokázáno, že zlepšuje výkonnost.
Kakao také pozitivně ovlivňuje stres i regulaci krevního tlaku. Platí přitom, že čím vyšší obsah kakaa, tím více pozitivních účinků na zdraví.
Čokoládová tabulka snižuje pravděpodobnost vzniku mozkové příhody, pokud si dopřejete alespoň 60 g hořké čokolády týdně. Konzumace kvalitní tmavé čokolády působí jako prevence vzniku srdečních onemocnění.
Vyzkoušet můžete i konzumaci horké čokolády – dva šálky denně působí na kondici vašeho mozku a snižují riziko spojené se ztrátou paměti u starší generace.
Rychlou energii dodá čtvereček hořké čokolády, kterou necháte rozpustit na jazyku a to bez výčitek, že děláte něco nezdravého. Je to naopak!
Související
-
Ke stoprocentní čokoládě se musíte projíst, vysvětluje podnikatelka. Jak poznat kvalitní čokoládu?
„Na začátku jsou kvalitní suroviny, kakaové boby, a pak také šetrné zpracování,“ vysvětluje zakladatelka firmy Míšina čokoláda Michale Dohnálková.
-
Jak si vyrobit domácí čokoládu a další zdravé čokoládové pochoutky
Čokoláda patří mezi přírodní léky. V poslední době ji hojně doporučují i kardiologové. Pravidelná konzumace i jedné kostičky kvalitní čokolády snižuje riziko infarktu.
-
Je původní receptura ukrytá v bibli? Možné to je, říkají Bartošovi, kteří vyrábí čokoládu Lidka
Za první republiky se kutnohorská čokoláda Lidka vyvážela do celého světa. Ochrannou známku před pěti lety získali Lada a Pavel Bartošovi.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka