Hledají se babičky, v Brně je jich nedostatek

O náhradní babičky je obrovský zájem, rodin jsou tři stovky, babiček jen sto šedesát.

Už čtyři roky mají některé brněnské děti kromě vlastních babiček i babičku náhradní. Zásluhu na tom má služba Trojlístek, která dává dohromady mladé rodiny, které potřebují pro své děti hlídání a starší ženy, které se zase o děti rády starají, ale vlastní vnoučata ještě nemají.

Jako pětapadesátiletá Hanka, která je členkou Trojlístku od počátku v roce 2012. „Už u pohovoru jsem říkala, že dávám přednost menším dětem, se kterými je sice víc práce, ale také můžete pozorovat, jak se to dítě krásně rozvíjí,“ vysvětluje Hana, která svůj volný čas věnuje dvěma rodinám.


Služba Trojlístek
- funguje od roku 2012
- zajišťuje ji Centrum pro rodinu a sociální péči
- má propojit tři generace
- zahrnuje 300 rodin a 160 babiček
- stránky služby Trojlístek

O čtyřletého Kristiána, synka třiadvacetileté Kristýny, se stará Hana už rok a půl. „Čekali jsme na náhradní babičku půl roku, ale to čekání se vyplatilo. Přiřadili nám paní Hanku a je to super, s Kristiánek si velmi rozumí a jsou spolu super dvojka. Jsme mnohem klidnější, než kdyby to byl někdo mladý a nezkušený,“ vysvětluje maminka malého Kristiána.

Je vidět, že chlapec a náhradní babička jsou spolu výborně sehraní. „Hrajeme spolu třeba divadlo a taky hodně čteme, Kristiánek je moc šikovný a rád si čte,“ vypráví Hana.

Na babičku se teď čeká i rok

Seznamy rodin, jejichž vlastní prarodiče se o vnoučata starat nemohou, ať už kvůli vzdálenosti nebo pracovním povinnostem, jsou v současnosti uzavřené. Centrum pro rodinu a sociální péči, které službu Trojlístek zajišťuje, v současnosti eviduje sice 160 náhradních babiček, ale zájemců o jejich návštěvy jsou rovné tři stovky. Někteří stávající zájemci už na náhradní babičku čekají rok.

„Klademe důraz na to, aby babička do rodiny docházela pravidelně a vznikl mezi ní a rodinou nějaký vztah. Může do rodiny docházet každý den, ale nejméně jednou za týden, záleží na domluvě mezi babičkou a rodinou,“ upozorňuje Marta Ilijevová z Centra pro rodinu a sociální péči.

Za své služby dostává náhradní babička symbolickou odměnu padesát korun za hodinu. Tato částka je o hodně nižší než obvyklé platby v komerčním prostředí a rodiny tak mohou pomoc babičky využívat častěji.

Ruce, tři generace, ilustrační foto
autoři: mav , ska
Spustit audio