Galerie architektury představuje návrhy na dostavbu Baťova obchodního domu

11. březen 2007

Málokdo dnes asi ví, že známý obchodní dům Centrum v Brně postavený pro firmu Baťa měl být původně mrakodrapem. Osudy tohoto domu představuje výstava v brněnské Galerii architektury.

"Výstava vznikla ve spolupráci s Fakultou architektury VUT v Brně, kde architekti Karel Doležal a Milan Rak vedli ročníkové práce. V nich studenti řešili obchodní dům Centrum. Vznikl tedy záměr představit studentské práce a v té souvislosti historii domu, která je zajímavá a vystačila na jednu samostatnou výstavu," říká autorka výstavy Renata Vrábelová. Budova byla postavena pro firmu Baťa. Podle původních plánů architekta Vladimíra Karfíka měla být mrakodrapem o 28 patrech, nakonec z toho ale sešlo.

"Podmínky podloží nebyly ideální, bylo třeba je důkladně řešit. A od udělení stavebního povolení v červnu roku 1930 proběhlo množství kontrolních zkoušek. Stavební úřad kladl nové podmínky. V únoru roku 1931 proběhly zkoušky pilotování a základů, ty byly v pořádku, ale v květnu byla stavba zastavena. Baťovi bylo doporučeno buď stavbu zbourat a na ní vybudovat podle upraveného projektu novou stavbu, anebo pokračovat pouze do osmého podlaží. Při těchto informacích vycházíme z dobového tisku, z části spisů stavebního oddělení, původní dokumentaci se nepodařilo dohledat. V podstatě více dokáže jenom současný majitel, pokud nechá udělat detailní statické posouzení," vysvětluje Renata Vrábelová.

Na výstavě jsou k vidění i studie architektů, kteří byli vyzváni samotným Baťou, aby zpracovali projekt na tento administrativně obchodní dům. V té době se to jmenovalo Dům služby Baťa. Dnes je původní půdorysná a hmotová skladba, částečně dispozice a některé detaily. Z důvodu havarijního stavu byla fasáda v šedesátých letech obnovena do současné podoby, takže historicky cenný je ten skelet a některé zachované detaily. "Nakonec je vystaveno deset studentských prací. Jedná se o výstupy studentů Fakulty architektury ze dvou semestrů. Jsou to vlastně práce vybrané jejich vedoucími, jejich vizualizace, plus jsou doplněny modely," dodává ještě autorka výstavy Renata Vrábelová.

Výstava bude v Galerii architektury v Brně otevřena do 29. března, a to ve všední dny kromě pondělí od 11 do 18 hodin, o víkendech od 13 do 18 hodin.

autor: gaj
Spustit audio