Fuchs na prodej. Do aukce o koupi funkcionalistické budovy České pošty v Brně se nikdo nepřihlásil

O budovu České pošty u hlavního vlakového nádraží v Brně nikdo nemá zájem. Dnes měla začít plánovaná elektronická aukce. Do ní se ale nikdo nepřihlásil. Termín prodeje se proto posouvá do poloviny listopadu. Vyvolávací cena je 117 milionů korun.

Česká pošta pobočku u hlavního nádraží prodává, protože je podle ní nevyhovující. Především se poště nevyplácí její provoz. Je to také tím, že je pro potřeby státního podniku prý zbytečně velká. V současné době dvě třetiny domu nejsou vůbec využity. Za vyšší provozní náklady může také to, jak je pošta rozdělena do tří hal, které jsou obsluhovány odděleně. Navíc pošta potřebuje celkovou rekonstrukci.

Nádražní pošta byla postavena podle návrhu Bohuslava Fuchse na konci 30. let. minulého století. Je zároveň památkou. Funkcionalistická stavba měla sloužit jako provizorium. Už tehdy se totiž uvažovalo o přesunu brněnského nádraží. Lehká ocelová konstrukce měla být rozložitelná a sestavitelná na jiném místě.

Prodej může trvat roky

Než budovu někdo koupí, to může trvat měsíce i roky. Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka může trvat relativně dlouho, než o majetek někdo v dražbě projeví zájem. Za stovky milionů korun prodala pošta před dvěma lety bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově. Přitom první nabídku vypsala už v roce 2016. Podle Vitíka je tak běžné, že se nepodaří vše prodat takzvaně „na první dobrou“.

Co případný prodej znamená pro lidi, kteří na pobočku poštu pravidelně chodí? Pobočka pošty u nádraží by i přes případný prodej fungovala dál až do poloviny roku 2022. Podnik teď pro ni hledá jiné místo. Podle předchozích vyjádření vedení pošty by mohla být nově v obchodním domě Letmo. Zároveň chce Česká pošta rozšířit své služby o novou pobočku v Králově Poli, konkrétně ve výškových budovách na Šumavské.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související