FOTO: Hotel Avion těsně před rekonstrukcí. Byli jsme uvnitř, podívejte se

Léta uzavřený funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká velká rekonstrukce. Do útrob nejužšího hotelu v Evropě se podíval reportér Tomáš Jelen.

Nechybí v žádném průvodci po Brně a chodí se na něho dívat studenti architektury z celého světa. Funkcionalistický hotel Avion v centru města ale léta chátrá a je zavřený. Teď se majitelé rozhodli pro jeho památkovou obnovu a opětovné otevření.

Opravu funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna chtějí majitelé stihnout do konce příštího roku. Památkově chráněná budova od Bohuslava Fuchse je mnoho let opuštěná a rekonstrukce si vyžádá několik desítek milionů korun.

Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká rekonstrukce

„Fuchs vytvořil úžasné interiéry, které při hloubce toho traktu jsou velice světlé, v té době nadčasové. Stavba se stala ikonickou, podobně jako vila Tugendhat. Doufáme, že po obnově se opět stane atrakcí nejen pro fanoušky architektury,“ poznamenal Pavel Wewiora z Národního památkového ústavu.

Hotel Avion je unikátní svým půdorysem. Parcela je v uliční části široká jen něco přes 8 metrů a v zadní části ještě užší. Mistrovským kouskem architekta pak bylo množství přirozeného světla, které se mu podařilo dostat do interiéru.

Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká rekonstrukce

Základní konstrukce stavby, tedy železobetonový skelet a výplňové zdivo, jsou podle něj v dobrém stavu. Problém je ale s kovovými konstrukcemi, které jsou v dost špatném stavu.

„Další věc, která ovlivňuje vzhled hotelu, jsou dost necitlivé přestavby z 80. let minulého století. Všechno to ale lze uvést do stavu blízkému tomu, jak hotel vypadal, když byl postaven,“ dodal Wewiora.

Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká rekonstrukce

Původních stavebních prvků v nejužším hotelu Evropy příliš nezůstalo. „Původní jsou kovová okna na uliční fasádě, která se musí všechna repasovat. Nebo točité schodiště, které vede z jednoho patra kavárny do druhého. Nepůvodní jsou pouze ocelová madla nahoře. Vrátíme je sem buď v nerezu, nebo v bílé mosazi,“ konstatuje Rudolf Vilček, který má na starosti stavbu.

V hotelových pokojích je situace ještě horší. „Z původních Fuchsových věcí jsou tady ty vnitřní prosklené dveře včetně kování, okna a radiátory. Ale nic jiného tady původního není,“ vypočítává majitel památky Stanislav Berousek.

Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká rekonstrukce

Některé důležité prvky, které vytvářely kouzlo původního interiéru sice zachované jsou, ale pod nánosem stavebních úprav. „Typickým prvkem pro Fuchse je prosvětlení přirozeným světlem. Hlavně luxferami. Třeba tady je jimi tvořená zalomená střecha. My ovšem nevíme, v jakém jsou teď stavu a jestli tam pořád jsou, protože z horní části je to zakryto lepenkou a zespodu sádrokartonem,“ ukazuje v prostoru kavárny Vilček.

Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká rekonstrukce

Příští týden začne odstraňování těchto vrstev a teprve pak stavebníci zjistí, zda bude možné pouze restaurovat luxfery původní nebo bude třeba udělat nové.

Na nejvyšší terase hotelu by majitel rád postavil prosklenou vyhlídku pro turisty i hotelové hosty. Musí ji ale povolit památkáři.

autor: jel
Spustit audio