Film o Moravském krasu je můj sen! Natočit místa, která jinak člověk neuvidí, přeje si filmař Kuna

5. leden 2023

„Sním o tom, že prolezu všechny krasové úžiny, do kterých se teď nevejdu,“ směje se filmař, cestovatel a muzikant Viktor Kuna. „Natočit místa, která jinak člověk neuvidí, protože se tam nedostane. Chce to fyzickou přípravu a spolupráci místních odborníků, to je běh na dlouhou trať,“ doplňuje.

Původně byl úspěšným houslistou, než všechno změnila nehoda: „V šesti letech jsem od Mikuláše dostal housličky, oba moji rodiče byli muzikanti. Studoval jsem v zahraničí, ve Vídni pak založil hudební festival s mistrovskými kurzy, další menší i v jiných městech. Všechno to hezky šlo až do roku 2002. To jsem vystupoval v Praze z auta a z hospody vyšli tři muži – jeden mi bodnul nůž do zad, až do míchy. Ochrnul jsem a tři roky jsem se léčil, tehdy nastal ten zlom,“ komentuje dramatické okamžiky svého života.

I přes tuto událost ale svůj život nevzdal. Pomohli mu lékaři, rodina, kamarádi. Přes různá další zaměstnání, ve kterých se musel naučit i novou profesi, se postupně dostal k tomu, že začal znovu jezdit po světě, ale místo hudebního nástroje cestoval s kamerou.

Čtěte také

„Poprvé mě to chytlo v Alpách. Postupně vznikla celá parta, začali jsme si říkat Dech hor. Dnes je to stejnojmenný festival, který už má za sebou jedenáct ročníků. Stejně jsem pojmenoval i svoji trilogii. První díl – Krkonoše – se už dostal do kin i do světa, je k vidění také v televizi. Je to první celovečerní film o českých horách.“

Svůj první krátký film si přivezl z Indie, dalším objektem jeho filmařského zájmu se staly Jizerské hory, v současnosti vzniká dokument Příběhy Moravského krasu. „Zaznamenáváme celý příběh od roku 1945. Píšu scénář a pomalu točíme, navazuji spolupráci například s muzeem a vytrvale hledám další kolegy.“

Co se stalo, když se v Indii seznámil s budhistickým mnichem? Jak rychle běží čas v jeskyni?  O tom uslyšíte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související