Fakultní nemocnice Brno chce zmírnit nedostatek sester, některým studentům dá stipendium

Fakultní nemocnice Brno se snaží vyřešit nedostatek zaměstnanců motivačním stipendiem pro studenty zdravotnických oborů. Aktuálně se dohodla na spolupráci se Střední zdravotnickou školou Jaselská v Brně.

Program je určený pro studenty čtvrtého ročníku oboru zdravotnický asistent a třetího a čtvrtého ročníku specializace praktická sestra na Střední zdravotnické školy Jaselská v Brně. Měsíčně dostanou od 1 500 do 2 500 tisíce korun. Dohromady si tak můžou přijít až na 40 tisíc. Zásadní podmínkou je, aby se studenti po absolvování stali zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno. A to na tři roky v případě praktických sester a na dva roky u zdravotnického asistenta.

Nemocnici aktuálně chybí podle mluvčího Pavla Žáry asi 40 zdravotních sester.

Rozšíření stipendijního programu

Fakultní nemocnice plánuje oslovit i další zařízení. Vedení školy Jaselská věří, že stipendium studenty motivuje k tomu, aby pracovali v oboru, který vystudovali. Nicméně většina absolventů střední školy pak většinou ještě pokračuje na vysoké školy a vzdělání si dál doplňuje. Podobná spolupráce mezi zdravotnickými školami a nemocnicemi není na jižní Moravě výjimečná. Stipendia nabízí studentům oboru diplomovaná všeobecná sestra na Vyšší odborné škole a střední škole Boskovice třeba zástupci nemocnice v Boskovicích nebo v Prostějově.

Podobný program vypisuje také Jihomoravský kraj. Úřad ho vyhlásil poprvé před dvěma lety. Loni i letos chtěl studentům nelékařských zdravotnických oborů rozdat celkem milion korun. V tomto roce dostalo hejtmanství celkem 10 žádostí, všechny schválilo. Jednu později žadatel stáhl. Nakonec si tak zájemci rozdělili dohromady 360 tisíc korun. Loni uspělo 15 studentů a získali dohromady 600 tisíc. Krajské stipendium je určené studentům čtvrtých ročníků maturitních oborů a posluchačům třetích ročníků vyšších odborných škol a bakalářských oborů.

autor: Alena Hesová
Spustit audio