Esej: Ondřej Sládek - Náboženský kaleidoskop Julia Zeyera

30. srpen 2011

Na úvod magazínu zazní úryvek z textu Ondřeje Sládka Náboženský kaleidoskop Julia Zeyera. Je vybrán ze sborníku Julius Zeyer, lumírovský básník v duchovním dění Evropy. Od básníkova narození letos uplynulo 170 let a od jeho srmti 110 let.

Podnětem k přípravě sborníku Julius Zeyer, lumírovský básník v duchovním dění Evropy byla zeyerovská konference, která se konala v Brně v roce 2007. Péčí šesti editorů kniha nakonec vyšla ve spolupráci Masarykovy univerzity a nakladatelství Host, a to právě v roce 170. výročí Zeyerova narození a 110. výročí jeho smrti. Přináší řadu zajímavých statí, a to nejen v češtině, ale i ve slovenštině a polštině. Polští autoři přispěli například kapitolou Buddhistické prvky v Zeyerově tvorbě. Záběr sborníku přesahuje i k hudbě a výtvarnému umění. Mezi autory najdeme psychologa Josefa Švancaru, Ladislava Soldána, Františka Všetičku, Aleše Merenuse, Drahomíru Vlašínovou, Ester Novákovou, Jiřího Kopeckého, Jiřího Zahrádku a další. Tereza Riedelbauchová píše o Zeyerových pobytech ve Francii. V Zelném rynku zazní zkrácený úryvek ze stati Ondřeje Sládka Náboženský kaleidoskop Julia Zeyera.

Religiózních námětů a látek je v Zeyerově díle ohromné množství, avšak za klíčové náboženské tradice bývají namnoze považovány zejména křesťanství a buddhismus. Jejich vzájemný poměr pregnantně vystihuje František V. Krejčí: „Křesťanství a buddhismus – mezi těmito dvěma největšími náboženskými útvary kýve se nerozhodně veškerá ideová postať Zeyerova díla. Až teprv na samém konci života vítězí, zdá se, Kristus zúplna nad svým indickým předchůdcem." Krejčí zde naráží na Zeyerova díla z posledního tvůrčího období, která byla věnována výhradně katolické, potažmo mariánské religiozitě. Jedná se o po­vídkový soubor Tři legendy o krucifixu, lyricko-epickou poému Troje paměti Víta Choráze, liturgické drama Příchod ženichův, novely Kristina zázračná a Zahrada mariánská. Z hlediska posunů v motivické výstavbě Zeyerových děl by se skutečně mohlo zdát, že v posledním období jeho života došlo v souvislosti s proměnou osobního náboženského postoje k radi­kální výměně hlavních motivů – orientální a obecně náboženské za ortodoxně katolické. Při bližším prozkoumání pracovního postupu Zeyerova náboženského kaleidoskopu se však ukazuje, že to není až tak docela pravda.
úryvek

Celou esej věnovanou Juliu Zeyerovi uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 3. září.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.