Ekologové shánějí vodu pro opětovné naplnění největšího moravského rybníka

27. červen 2023

Hladina Nesytu klesla kvůli opravám stavidla, největší rybník na Moravě však nemá přirozený způsob, jak jeho prostor rychle znovu zaplnit.

Rybník Nesyt u Hlohovce je závislý na dešťových srážkách. Rybáři o něm mluví jako o nebesáku, tedy o rybníku bez přítoku. Potok Včelínek, na němž leží, je svou vydatností zanedbatelný. Dominantním zdrojem vody zůstávají deště.

Rybník má ve správě Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Její vodohospodář Vlastimil Sajfrt situaci nehodnotí zatím jako kritickou, je ale třeba zajistit přísun alespoň takového objemu vody, který se z rybníka ztrácí přirozeným odparem.

Dvě trasy pro dopravu vody do Nesytu

Možnosti, jak přivést vodu do Nesytu uměle, jsou dvě. Pomoci by mohly zemědělské závlahové kanály z nádrže Nové Mlýny. Jedna z větví je přivedena přímo k rybníku a podle Sajfrta „stačí jen otočit kohoutem“. Jenže závlahy slouží primárně pro zemědělské plochy a do Nesytu by tak voda mohla proudit pouze v časech, kdy ji nebudou potřebovat zemědělci. Navíc ochranáři musejí získat z dotací peníze na to, aby zaplatili využití kanálů.

Druhou variantou je přivedení vody opět závlahovým systémem z novomlýnských nádrží, ovšem otevřeným kanálem jiné větve. Ten prochází v těsné blízkosti národní přírodní rezervace Slanisko. Ochranáři musí vyhodnotit, zda by voda z Dyje, která má odlišné chemické vlastnosti, nezředila slanější prostředí v rezervaci. Tím by totiž mohly být ohroženy slanomilné druhy chráněných rostlin.

Jaké řešení zvolí a proč je nebezpečné, aby hladina Nesytu zůstala na současné úrovni? Co by to znamenalo pro ryby? Více v pořadu Host Dne na Moravě s Vlastimilem Sajfrtem.

Spustit audio

Související