Ecce Homo - Arthur Conan Doyle

22. květen 2004
Ecce homo

Před 145 lety se ve skotském sídelním městě Edinburghu narodil Arthur Conan Doyle , britský spisovatel, duchovní otec Sherlocka Holmese, jenž jej svojí slávou zastínil. Dokladem budiž, že do Baker Street č. 221b chodí denně několik desítek dopisů, kterými se na velkého detektiva obracejí nejrůznější lidé se svými problémy, zatímco k hrobu Arthura Conana Doyla se nikdo na nic ptát nechodí. A to je důkazem, že Doyle je pro svět beznadějně mrtev, zatímco Sherlock Holmes žije a žít bude navěky.

Arthur Conan Doyle pocházel z nebohaté rodiny kresliče a ilustrátora irského původu. Od šesti do patnácti let strávil Artur na internátní stonyhurstské škole vedené jezuity. Byl to velmi chytrý chlapec, který s velkou chutí četl, zejména historické romány Waltera Scotta. Během svých studií na universitě v Edinburghu se seznámil s učitelem, který měl vědecký přístup ke studiu lidských tváří, pohybů i oblečení a který se snažil proniknout za to, co bylo na první pohled viditelné. Proto Conan Doyle vložil do úst svému hrdinovi větu: "Fakta nejsou vždycky taková, jaká se zdají být. Jestliže se na ně podívám z jiného pohledu, poví mi zcela jiný příběh." Když ukončil studia medicíny, pracoval Conan Doyle nejprve jako lodní lékař a poté se odstěhoval na jihozápad Anglie, kde se kromě lékařské praxe věnoval i své zálibě - psaní, které ho muselo díky nedostatku platících pacientů živit. Zpracovával přitom nejprve své zážitky z exotického prostředí zámořských plaveb.

Logo

V březnu r. 1886 Doyle napsal první povídku s legendárním detektivem Studie v šarlatové, která pak vyšla v době, kdy v londýnských ulicích začal řádit legendární vrah prostitutek Jack Rozparovač. Londýnská veřejnost si přála, aby i v řadách policie byl takový skvělý detektiv jako Sherlock Holmes a hned si jej oblíbila. Ne však autor, který by raději psal historické romány, které pro něj jediné měly smysl. Sherlock Holmes jej však živil, takže se s ním autor rozešel až v r. 1893, kdy jej nechal zahynout i s profesorem Moriartym v Reichenbašském vodopádu. Stalo se však něco nečekaného, neboť vypukla vlna nepokojů. Londýňané se oděli do černých pásek, blízké okolí tiskárny časopisu The Strand Magazine pokryly smuteční věnce a mnoho předplatitelů zrušilo své předplatné. Doyle zůstával dlouho k protestům ze všech koutů světa hluchý osm let. V té době se zúčastnil jako lékař burské války, a za svou účast získal později šlechtický titul. Nakonec jej patrně pohnula přímluva samotné královny Viktorie a svého detektiva oživil. Po dlouhé pauze se jako první objevil Pes baskervillský. Do uznaného holmesovského kánonu patří dnes celkem 4 romány a 56 povídek, nemluvě o množství pokračovatelů, napodobitelů a plagiátorů. Trochu za nimi zaniká další Doylova tvorba, na kterou byl hrdý, včetně 6 svazků dějin I. světové války.

Ale co by také chtěl muž, kterého klasičtí holmesologové odsoudili do role pouhého nakladatele? Odborníci totiž vědí, že osudy Velkého Mistra zapsal jeho věrný doktor John H. Watson. Sám Mistr je dnes na odpočinku v sussexském hrabství, kde pěstuje včely. Není divu, 6. ledna letošního roku totiž oslavil stopadesátiny a to je opravdu hodně i na tak nezničitelného detektiva. Hezký den!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.