Dopravní stavby roku 2022 v Jihomoravském kraji: obchvat Čebína, rozšíření D1 i městský okruh Brna

Zima slouží silničářům i železničářům především na přípravu nových staveb a hledání stavebních firem. Letos bude na jihomoravských silnicích a tratích čekat na dělníky mnoho práce, a pro řidiče i cestující to bude znamenat řadu omezení. S čím letos v dopravě počítat?

Skoro celý rok potrvá velká vlaková výluka mezi Brnem a Blanskem. A na železnici bude letos i příští rok pokračovat modernizace trati z Brna do Střelic a Zastávky u Brna, aby tam po dvou kolejích mohly jezdit elektrické vlaky.

Do provozu mají být poprvé nasazené i nové vlaky, které si koupil Jihomoravský kraj. Správa železnic letos počítá s rekonstrukcí výpravní budovy v Sokolnicích-Telnici a v Brně-Židenicích s rekonstrukcí mostu přes Šámalovu ulici.

Čtěte také

Z vlakových kolejí ještě krátce na ty tramvajové: letos bude hotová trať do Univerzitního kampusu a k Fakultní nemocnici Brno, dopravní podnik tam chce nasadit úplně novou obousměrnou tramvaj. Začne taky stavba tramvajové smyčky u vozovny v Pisárkách a vedle ní možná i výstavba lanovky do kampusu.

Omezení na silnicích v Brně

V Brně do roku 2024 potrvá stavba dvou úseků Velkého městského okruhu. Ke konci roku by měl být hotový tramvajový tunel podél Žabovřeské ulici, na Tomkově náměstí začne výstavba dlouhé estakády. Přidá se k tomu letos úprava ještěho jedné části okruhu – podél výstaviště a koupaliště Riviéra v Bauerově ulici. Silničáři tam ve spolupráci s městem kvůli výstavbě víceúčelové haly opraví silnici, zruší přechody pro chodce a nahradí je bezpečnějšími nadchody.

Pracovat se v Brně má i na Hradecké a Sportovní ulici a začít má taky tříletá oprava mostu v ulici Otakara Ševčíka přes Ostravskou ulici, konstrukce je ve velmi špatném stavu.

Dopravu určitě ovlivní i rozšiřování rezidentního parkování, týkat se bude tentokrát hlavně obyvatel Brna-severu. Do léta má být hotový podjezd podél řeky Svitavy pod Hladíkovou ulicí, což ocení především cyklisté.

Dopravní stavby v kraji

Krajská správa silnic začne s výstavbou obchvatu Čebína na Tišnovsku, to je dlouho očekávaná stavba, kterou zdržely spory stavebních firem u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten stejný spor posunul i zahájení rekonstrukce silnice číslo 53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Tam práce taky začnou letos a Ředitelství silnic a dálnic do několika let celou zmíněnou silnici mezi Znojmem a Pohořelicemi opraví tak, aby byla bezpečnější.

Opravovat se bude část dálnice D52, dělníci dokončí sjezd z D46 u Drysic a navážou opravou sjezdu z D1 a D46 u Vyškova, opraví i kus dálnice podél vyškovského letiště. A na D1 u Brna, v nejvytíženějším úseku mezi sjezdy na D2 a na D52 začne postupné rozšiřování naší nejdelší dálnice na šest pruhů.

V plánu má ŘSD taky rekonstrukci mostu v Nížkovicích na silnici 54 ze Slavkova u Brna do Kyjova, nebo stavbu odbočovacího pruhu na silnici 43 ve Svitávce U Labutě.

U Břeclavi začne archeologický a pyrotechnický průzkum pod plánovou stavbou jižního obchvatu města.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související