Dopravní podnik města Brna přistupuje k přísnějším hygienickým opatřením ve svých vozech

Brněnský dopravní podnik začal důkladněji čistit tramvaje, autobusy a trolejbusy. Zavadí nová opatření, která mají snížit riziko šíření nového typu koronaviru. Posilují úklidové čety, na madla a tyče používají silnější dezinfekci.

„Čistíme i sedačky, protože lidé se toho dotýkají. Zajíždíme úplně všude, i do těch záhybů a okolo,“ říká Lenka Stehlíková. V modrých rukavicích svírá hadřík a čistí jednotlivá madla a tyče, kterých se cestující za jízdy drží. Čistí také tlačítka na otevírání dveří nebo označovače jízdenek.

Čtěte také

„V jedné četě jsou běžně dva až čtyři pracovníci. Nyní jich pracují čtyři až šest. Náklady budou samozřejmě vyšší, a to jak s ohledem na to, že zaměstnáváme více lidí, tak na použitý materiál, který je speciální. Ale přesnou částku nemáme vyčíslenou,“ vysvětluje mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Dalším opatřením je dočasné pozastavení prodeje jízdenek u řidiče. Šoféři budou prodávat jízdenky pouze v autobusech, které vyjíždí mimo město. Mluvčí dopravního podniku dodává, že cestující se proto musí vybavit jízdenkami předem. „Nebo doporučujeme aplikaci DPMB info, SEJF, sms jízdenky a další.“

Automatické otevírání dveří

„Dveře se budou otvírat automaticky, nebude nutné mačkat tlačítka. To se však netýká zastávek, které jsou na znamení, a také se to netýká signalizace, kterou dávají například maminky s kočárky nebo invalidé,“ doplňuje Tomaštíková.

Řidiči budou mimo jiné pravidelně větrat vozy v konečných zastávkách. Revizoři zase nebudou při kontrolách do rukou brát doklady cestujících a jen do nich nahlédnou.

autor: tip
Spustit audio

Související