Na jižní Moravě jsou první nakažení COVID-19

11. březen 2020 15:07

V Jihomoravském kraji jsou první potvrzené případy nákazy koronavirem. Potvrdila to vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek. Muž a žena z Brna se vrátili z Itálie z provincie Trentino. Třetí nakaženou, o níž informovalo ministerstvo, je seniorka.

Počet nakažených koronavirem v celé republice se dnes po 15 hodině přiblížil sedmi desítkám. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). První dva případy ohlásilo Brno, které dosud žádnou prokázanou nákazu nemělo. Odpoledne oznámilo ministerstvo i třetí případ – seniorku ve věku 84 let, příbuznou jedné z nakažených.

Čtěte také

Muž a žena z Brna se 8. března vrátili z pobytu v Itálii. „Zavolali si sami na pohotovostní linku a indikovali jsme odběr vzhledem na splnění epidemiologických kritérií,“ uvedla Ciupek. Podle ní by ale lidé neměli propadat panice. „Není to výskyt, který by se odehrál v rámci kraje. Nákazu si přivezli z Itálie,“ zdůraznila Ciupek.

Ve čtvrtek ráno (13. března) oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch čtvrtého nakaženého koronavirem na jihu Moravy. Jestli je čtvrtý nemocný hospitalizován nebo zůstává v domácí karanténě, ministr neřekl. Tři případy nákazy v kraji oznámila v týdnu krajská hygienická stanice.

autor: Český rozhlas Brno | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související