Doprava v Brně: na hlavním nádraží pokračuje oprava nástupišť, končí prázdninový režim jízdních řádů

V Brně pokračují komplikace v dopravě na železnici kvůli opravám nádraží, zavádí se rezidentní parkování a navrátí se běžný režim pro městskou hromadnou dopravu. A to všechno k prvnímu září.

Skončila úplná uzavírka Slovanského náměstí, některá omezení ale platí dál. Auta tudy můžou opět jezdit obousměrně po silnici blíž ke gymnáziu. Po měsíci bude náměstí průjezdné opačnou stranou. Úplná rekonstrukce skončí až příští rok v létě.

Řidiči musí v Brně taky dál počítat s omezením v Lidické ulici. Až do 10. října se auta z Lidické nedostanou na Koliště a ani z něj na Lidickou neodbočí.

Jak se změní cestujícím dojíždění vlakem na brněnském hlavním nádraží?

Jak vyřešit problém s drahým bydlením v Brně? Založením bytových družstev, věří radní

Poptávka po bytech stále narůstá

Brno chce problém s drahými byty ve městě vyřešit zavedením družstevního bydlení. Radní tento týden schválili podmínky, kdo bude mít na zapojení do programu nárok. Pokud pravidla schválí i zastupitelé, začnou se zájemci magistrátu přihlašovat od prvního října.

Dělníci budou pokračovat nadále s opravami pátého a šestého nástupiště. Výluky se tak dotknou linek S4 a S41, které na tyto nástupiště před opravami přijížděly a odjížděly. Cestujícím na lince S4 mezi Brnem a Jihlavou se ale mění výlukové jízdní řády v závislosti na dnech v týdnu.

O víkendech pojedou lidé touto linkou z a do hlavního nádraží v Brně běžně vlakem - jenom nebudou soupravy zajíždět na zmíněná nástupiště. Kvůli kapacitě nádraží v pracovních dnech bude na této lince jezdit náhradní autobusová doprava. Ta bude dvojího typu - takzvaný zrychlený a zastávkový spoj. Zrychlená linka A pojede z Brna přímo do Rosic a Zastávky u Brna po dálnici D1. Pokud bude nějaká dopravní komplikace, autobus sjede na souběžnou silnici druhé třídy číslo 602. Obslužná linka B pojede přes Střelice a Tetčice, tedy především po silnicích třetích tříd. Linka S41 mezi Brnem a Hrušovany nad Jevišovkou bude každý den přijíždět a odjíždět z brněnského dolního nádraží. Mezi ním a hlavním nádražím bude zavedena náhradní autobusová linka. Výluky na obou linkách potrvají do 8. prosince.

Prvního září skončí prázdninový režim městské hromadné dopravy v Brně. Jak to pocítí cestující?

Uleví se především lidem, kteří běžně přejíždějí přes Moravské náměstí nebo náměstí Svobody. Skončí tam výluky způsobené prázdninovými opravami. Zároveň začnou platit jízdní řády pro školní rok. U většiny spojů to znamená, že se zkrátí interval mezi jednotlivými spoji, a to v rozmezí 2-5 minut. Stále ale budou platit dlouhodobé opravy na Plotní nebo Valchařské ulici. Dál trvají dlouhodobé výluky na Náměstí Míru, do Komárova nebo Maloměřic.

Na řidiče jedoucí do historického centra čeká také jedna novinka, a to rezidentní parkování.

Vjezdy do centra ale budou hlídat strážníci a ne kamery, jak bylo původně v plánu. Ty totiž město nestihlo vysoutěžit. Naplno začne systém fungovat od pondělí 3. září, protože parkování v centru města není o víkendu regulované. Zaparkovaná auta bude kontrolovat speciální vozidlo s kamerami, které bude snímat poznávací značky a vyhodnocovat, zda jejich majitelé mají nebo nemají vyřízené rezidentní nebo abonentní stání. Kdo do historického centra vjede nebo zaparkuje bez povolení, tomu hrozí pokuta.

autor: Petr Tichý
Spustit audio