Jak vyřešit problém s drahým bydlením v Brně? Založením bytových družstev, věří radní

Brno chce problém s drahými byty ve městě vyřešit zavedením družstevního bydlení. Radní tento týden schválili podmínky, kdo bude mít na zapojení do programu nárok. Pokud pravidla schválí i zastupitelé, začnou se zájemci magistrátu přihlašovat od prvního října.

Podle analýzy realitní společnosti Re/max se v Brně v prvním čtvrtletí tohoto roku pohybovala průměrná cena bytu 2+1 okolo tří milionů a dvou set tisíc korun. Je to o milion a dvě stě tisíc korun víc než před šesti lety. Koupit si nemovitost ve městě je tedy velmi nákladné a stále víc lidí nedosáhne na hypotéku od banky. Pravidla pro jejich přidělování totiž stále zpřísňuje Česká národní banka. O marném hledání bydlení ví své třeba Brňan Michal Koudela, který pracuje jako obchodník.

Rodina Michala Koudely spadá do kategorie lidí, kteří by se do družstevního bydlení mohli přihlásit. Jemu i jeho ženě je mezi osmnácti a šestatřicet lety. Další z podmínek je, že si o byt žádají manželé, partneři nebo samoživitelé, což Koudelovi taky splňují. Jejich čistý měsíční příjem se dohromady pohybuje mezi pětatřiceti až padesáti tisíc korunami. A platí u nich i to, že žadatelé nesmí být zároveň v rozvodovém řízení a nesmí nic dlužit – třeba zdravotní pojišťovně nebo finančnímu úřadu. V programu jsou zároveň zvýhodněny rodiny s dětmi.

Krok za krokem k novému bytu

Sběr žádostí o zapojení do družstevního bydlení by mohl začít prvního října a celý proces bude mít několik fází. Základní členský vklad bude deset tisíc korun pro ty, kteří se do družstva dostanou. Lidé pak budou i u toho, kdy se budou nové byty projektovat. První reálné družstvo, které si vezme úvěr od banky a kterému bude město sloužit jako garant, by mělo vzniknout asi do dvou let. A tady musí žadatelé počítat s další podmínkou, a to je počáteční vklad od čtyř set do sedmi set tisíc korun. Část peněz můžou mít lidé naspořených, na část si můžou vzít stavební úvěr, nebo si půjčit třeba od rodiny. Konečný úvěr na stavbu domu si pak od banky vezme družstvo a po jeho splacení dostanou lidé byty do vlastnictví.

Stěhování do prvních bytů

Vedení města počítá s tím, že v příštích dvanácti letech postaví pro družstevní bydlení stovky bytů ve třech lokalitách, kde se počítá s velkou výstavbou domů. Je to Na Kaménkách v Černovicích, na Kamenném vrchu v Novém Lískovci a v lokalitě Západní brány ve Starém Lískovci. Do prvních bytů by se lidé podle radních mohli zabydlet do čtyř let.

Jak to vidí opozice

Projekt ale ještě musí schválit zastupitelé příští týden v úterý 4. září. Sociální demokraté Českému rozhlasu řekli, že projekt podpoří. Naklonění jsou mu také komunisté. Ti ale říkají, že si ještě pravidla podrobně prostudují. ODS družstevnímu bydlení příliš nakloněná není, ale i oni teprve uvidí, jak se k hlasování na úterní schůzi zastupitelstva postaví.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio