Do dvou let by měla začít demolice a následná výstavba nového Domova seniorů Nopova v Brně-Židenicích

15. leden 2024 11:20

Nejdřív za rok a půl začne demolice Domova seniorů Nopova v brněnských Židenicích. Soukromý provozovatel ho převezme od města a postaví nové zařízení. Magistrát s firmou podepsal dohodu, ze které vyplývají i další termíny. Co se změní pro současné klienty?

Letos se z domova seniorů nikdo stěhovat nebude, jak potvrdil i ředitel domova Libor Matouš. Dohoda mezi magistrátem a soukromou společností BeneVita platí. Soukromník do konce března dokončí studii stavby i jejího vnitřního vybavení. A pak začne pracovat na podrobnějším projektu. Do konce roku chce firma požádat o společné územní rozhodnutí a stavební povolení. Demolice a výstavba by mohla začít nejdřív v půlce roku 2025, spíš později, hotovo má být dva roky poté.

„O povolení k demolici požádáme v druhé půlce roku 2024. Ale začneme s ní v okamžiku, kdy budeme vědět, že máme vydané stavební povolení, abychom mohli hned navázat na demolici novou výstavbou,“ doplňuje ředitel BeneVity Jiří Dušek.

Magistrát pracuje spíš s termínem na přelomu let 2025 a 2026, záviset to bude na délce stavebního řízení. Jakmile bude jasněji, přestane magistrát do domova přijímat nové klienty a stávající přesune do jiných domovů ve městě. Toto stěhování je podle mluvčího města Filipa Poňuchálka v plánu nejdřív za rok.

V čem se bude nový domov seniorů lišit?

Skoro padesát let starý dům je podle vedení města ve špatném stavu, nesplňuje třeba aktuální nároky na požární bezpečnost ani není dostatečně bezbariérový. Soukromník se v dohodě zavázal, že v lokalitě postaví nový dům s kapacitou 300 lůžek, což je o 75 víc než nyní. Pětipatrovou budouvu postaví na vlastní náklady a bude domov 30 let provozovat. Město bude tuto službu po 30 let splácet, pak domov přejde pod správu magistrátu. Odhadované náklady jsou 650 milionů korun.

Situace v Břeclavi a Hodoníně

Není to ale jediný dům seniorů na jihu Moravy, kterého se týká taková proměna. Třeba v listopadu začala generální rekonstrukce jednoho z pavilonů Domova seniorů v Břeclavi. Budova se stovkou lůžek je taky zhruba padesát let stará a dosluhuje, opět je problém třeba s protipožárním zabezpečením. Klienti se přestěhovali do jiných částí domova, anebo do jiných zařízení v kraji. A můžeme zmínit taky hodonínské S-Centrum, které zničilo tornádo. Jeho opravy za téměř půl miliardy korun začnou letos na jaře. Až budou hotové, navýší se tím dočasně omezené kapacity seniorských domovů v celém kraji.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související